• Посилання скопійовано

Лікарняний по вагітності та пологах: який розрахунковий період?

05.02.21 р. надано лікарняний по вагітності і пологах, працівниця працює з 28.05.2020 р. Який буде розрахунковий період? Як нарахувати декретні? Які податки і в якому обсязі потрібно сплатити? Хто сплачує ЄСВ в розмірі 22%: Фонд страхування чи роботодавець? Як заповнити заяву-розрахунок? В які строки потрібно подати до Фонду?

Відповідно до п. 3 Порядку №1266, середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - зокрема, передбачено виключення із розрахункового періоду днів відпустки без збереження заробітної плати без уточнення її видів.

Отже, якщо в розрахунковому періоді у працівника була відпустка без збереження заробітної плати, то цей час вважається невідпрацьованим з поважних причин, а отже, виключається з розрахункового періоду та не зменшує суму виплат за лікарняними від Фонду. Про це ФСС зазначає тут.

Згідно з п. 26 Порядку №1266, розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців за місцем роботи, де стався страховий випадок, починаючи з місяця, що передує місяцю настання страхового випадку.

Якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше ніж 12 календарних місяців за місцем роботи, де стався страховий випадок, середня заробітна плата обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа).

Тобто, в даному випадку розрахунковим періодом є червень 2020 р. - січень 2021 р.

Допомога по вагітності та пологах виплачується в розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу працівниці. Обчислення середньоденної зарплати проводять з розрахунку на 1 календарний день. Тобто, оплаті підлягають усі календарні дні відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами.

Про оподаткування лікарняних по вагітності і пологах ми писали тут.

Як правильно провести розрахунок лікарняного по вагітності і пологах ми писали тут.

Заява-розрахунок на отримання допомоги по вагітності та пологам заповнюється аналогічно заяві-розрахунку на звичайний лікарняний, тобто:

  • в графах 2-4 ПІБ;
  • у графі 5 – ІПН;
  • у графі 6- якщо основне місце роботи "1" якщо сумісник - "2";
  • в графах 7- 9 - серію та номер листка непрацездатності (його дубліката). Якщо в лікарняному листі підкреслено "Первинний" до графи 9 проставляється "1", "Продовження листка №" — "2";
  •  у графі 10 - причина непрацездатності - "8" вагітність та пологи;
  • в графах 11-12 - період непрацездатності;
  • в графах 13-14 - кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що підлягають оплаті;
  • в графах 15-16 - сума (в гривнях з копійками);
  •  у графі 22 - страховий стаж.

Роботодавць подає заяву-розрахунок до ФСС упродовж 5 робочих днів від дати затвердження протоколу засідання комісії із соціального страхування підприємства (рішення уповноваженого) щодо призначення матеріального забезпечення (абз. 2 п. 2 Порядку № 12).

Зауважимо, що після проведення виплат працівнику за рахунок коштів ФСС роботодавець повинен надіслати повідомлення про проведення виплат за формою, наведеною у додатку 2 Порядку №12 (п. 10 Порядку №12).

Щодо ЄСВ з суми допомоги, яку нараховує та сплачує роботодавець, читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»