• Посилання скопійовано

Нюанси доплати за суміщення посад

Коли директор у щорічній відпустці, чи можна на головбуха покласти виконання його обов'язків шляхом суміщення посад з доплатою головбуху посадового окладу директора в місяці суміщення?

Коли директор йде у відпустку, головний бухгалтер може його заміщувати, головне не забути про це зазначити у наказі про відпустку директора.

Щодо доплати, то тут є нюанси, залежно від того, чи це бюджетна організація, чи госпрозрахункова.

 

Госпрозрахункове підприємство

Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі (ст. 105 КЗпП.) Тобто розмір доплати встановлюється самостійно без жодних обмежень.

 

Бюджетне підприємство

Не встановлюється  доплату, якщо директора заміщує заступник або керівник структурного підрозділу.

Керівникам бюджетних установ, закладів та організацій, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів, їх заступникам доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників не встановлюють (пп. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. №1298).

Документ, що  регламентує тимчасове замісництво, це  роз’яснення Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС «О порядке оплаты временного заместительства» від 29.12.1965 № 30/39, затверджене постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.1965 № 820/39; 

Тимчасовий замісник додатково одержує різницю між своїм окладом та окладом, передбаченим для заміщуваної посади. Різницю в окладах не виплачують, якщо тимчасовий замісник — штатний заступник директора чи головний інженер.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»