• Посилання скопійовано

Інвентаризація в період карантину: чи робити?

Нічний клуб не працює у зв’язку із карантином. Всі працівники знаходяться у відпустці без збереження заробітної плати. Чи потрібно проводити інвентаризацію на кінець року?

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону про бухоблік, для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію активів і зобов’язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка.

Інвентаризацію проводить призначена керівником підприємства комісія, яка складається в тому числі з працівників (ч. 1 р. ІІ Положення № 879). Якщо всі працівники у відпустці, то, звичайно, провести інвентаризацію немає можливості.

Але на час проведення інвентаризації працівники можуть бути відізвані керівником клубу з відпустки. Щоправда, чинним законодавством не передбачено порядок відкликання працівників з відпустки без збереження заробітної плати. Про це зазначено, наприклад, в листі Мінсоцполітики від 17.10.2016 р. №576/13/116-16.

Тому фактично відізвати працівників з такої відпустки керівник може тільки за погодженням із самими працівниками.

 

Яка відповідальність передбачена за непроведення інвентаризації?

Несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризацій грошових коштів і матеріальних цінностей тягнуть за собою накладення штрафу від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн) (див. ст. 164-2 КУпАП). Складати протокол про цей адмінштраф мають право органи Нацполіції (ст. 255 КУпАП). А власне накладати штраф має Держаудитслужба (ст. 234-1 КУпАП), хоча вона має повноваження контролювати тільки бюджетні кошти, а тому штрафувати «звичайних» суб’єктів господарювання формально не може (п. 4 Положення №43).

Скоріш за все, нічний клуб до бюджетних коштів не має відношення. Тому і наведений штраф йому не загрожує. 

Поряд з цим чинне законодавство не містить якихось інших видів прямої відповідальності за непроведення інвентаризації.

Також читайте нашу консультацію тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»