• Посилання скопійовано

Зміни в Порядку №100 щодо врахування премій при розрахунку середньої зарплати

Працівник пішов у відпустку з 21 грудня 2020 р., а 24 грудня відбулося нарахування та виплата річної премії за 2020 р. Чи потрібно робити перерахунок відпускних працівнику та включати частину річної премії, що припала на розрахунковий період у зв’язку зі змінами до Порядку №100?

Нагадаємо, відповідно до п. 3 Порядку №100 (в редакції з 12.12.2020 р.), при обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у пп. 4 цього Порядку.

Суми нарахованої заробітної плати враховуються у тому місяці, за який вони нараховані та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

Премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати.

Отже, усі виплати відносимо до місяців, за які вони нараховані. Причому тепер це справедливо й для місячних премій, якщо за умовами преміювання ви їх нараховуєте в поточному місяці за попередній.

Якщо ж премія нарахована за 2 - 12 місяців, то її треба розподілити за місяцями,за які вона нарахована, пропорційно відпрацьованим у них робочим дням. До розрахунку середньої включаємо розподілені суми премії за місяці, що увійшли до розрахункового періоду. Також врахуйте, що вимогу про те, що в розрахунку виплат за Порядком № 100 бере участь тільки винагорода, нарахована в поточному році за попередній рік, виключили. Тобто тепер винагорода «рік у рік» також враховується в розрахунку середньої.

Мінекономіки в роз’ясненні щодо змін в Порядку №100 (див. тут) на прикладі розрахунку середньої, де мали місце квартальні премії, зауважує, що у разі нарахування та виплати премії за IV кв. 2020 року (наприклад, у січні 2021 року) необхідно буде здійснити перерахунок середньої заробітної плати для оплати часу відпустки з урахуванням суми премії за IV кв. 2020 року, яка відноситиметься до жовтня, листопада та грудня 2020 року.

Тобто, якщо в майбутньому після розрахунку та виплати відпускних, будуть проведені виплати премій,  суми яких відноситимуться до місяців розрахункового періоду, виходячи з якого був зроблений розрахунок середньої для відпустки, необхідно буде здійснити перерахунок вже виплачених працівникові відпускних.

Слід зауважити, що прямої  норми щодо перерахунку відпускних в такому випадку оновлений Порядок №100 не містить. Необхідність перерахунку опосередковано випливає із внесених змін, щодо врахування премій при розрахунку середньої зарплати, оскільки всі виплати відносимо до місяців, за які вони нараховані.

Як відомо, листи міністерств не є нормативно-правовими актами. Тому, якщо ви плануєте робити такий перерахунок відпускних, бажано внести відповідну норму до колдоговору, Положення про оплату праці, інший акт або розпорядження роботодавця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»