• Посилання скопійовано

Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах для новоприйнятої працівниці?

На роботу влаштувалася жінка і через місяць (відпрацювавши один повний місяць) пішла в декрет. Вона мала безперервний стаж роботи (на попередньому місці роботи звільнилася за угодою сторін і наступного ж дня була прийнята). Який її дохід враховувати для розрахунку декретних та за який період? Чи не потрібно брати в розрахунок доходи з попереднього місця роботи?

Відповідно до п. 26 Порядку №1266, якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше 12 календарних місяців за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа). Зверніть увагу, що місяць прийняття на роботу вважаємо повністю відпрацьованим, тільки, якщо працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем усі календарні дні такого місяця.

При цьому, дохід з попереднього  місця роботи  не враховується, адже розрахунковий період обмежений періодом трудових відносин на останньому місці роботи. Проте період роботи за попереднім місцем роботи має значення.

Адже згідно зі ст. 19 Закону №1105, застрахованим особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Реєстру мають страховий стаж менше шести місяців:

  • «лікарняні» (допомога по тимчасовій непрацездатності) обчислюються та надаються виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку;
  • «декретні» (допомога по вагітності та пологах) обчислюються та надаються виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку.

У ст. 21 Закону №1105 сказано, що страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. Веде цей Реєстр Пенсійний фонд України  і на підтвердження страхового стажу видає довідки за формою №ОК-5 та №ОК-7.

Як роз’яснило Мінсоцполітики у листі від 27.04.2018 р. №613/0/51-18/218, страховий стаж за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за період до 2016 року може обчислюватися за даними форми №ОК-7, страховий стаж за період починаючи з 2016 року — як за даними форми №ОК-5, так і за даними форми №ОК-7 (зокрема, у випадку визначення страхового стажу в 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку для виконання вимог ст. 19 Закону №1105).

При цьому ФСС  в листі від 13.05.2015 р. №01-28-09-594 зазначив, що якщо в особи сумарно за 12 місяців набирається 182 дні страхового стажу, то обмеження щодо суми допомоги відповідно до ст. 19 Закону №1105 не застосовуються.

Отже, якщо працівниця відпрацювала за попереднім місцем(ями) роботи більше 182 днів за останній рік перед місяцем  настання страхового випадку і це підтверджено даними Реєстру, обмеження не працюють і середня зарплата розраховуватиметься з фактичних нарахувань, з яких сплачений ЄСВ, за повний календарний місяць роботи.

Проте майте на увазі, що згідно з п. 2 Порядку №1266, сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на час настання страхового випадку.

Отже, для декретних виплат за один календарний день на сьогодні сума не може бути менше за 164, 26 грн (5 000 : 30,44 (середньомісячна кількість календарних днів )) та більше за 2463,86 грн (75 000 : 30,44).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»