• Посилання скопійовано

Право на тривалу відпустку без збереження зарплати

В аптеці, вид діяльності якої не забороняли, є працівник - особа з інваліднісю та пенсіонер, який з початку карантину пише заяви за власний рахунок і до кінця року. Чи не суперечить тривала відпустка без збереження зарплати закону, чи на час карантину за бажанням працівника відпустка може подовжуватись до кінця оголошенного карантину?

Постановою КМУ № 211 з 12 березня 2020 року по 24 квітня 2020 року на всій території України введено карантин. У зв’язку з цим, Законом №530 від 17 березня 2020 року було внесено відповідні зміни до статей, зокрема, доповнено частиною 4 ст. 84 КЗпП та частиною 3 ст. 26 Закону про відпустки.

Відповідно до цих змін, термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається до терміну, визначеного ч. 3 ст. 84 КЗпП та ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки. Тобто до терміну, в який надається відпустка без збереження заробітної зарплати за сімейними обставинами та з інших причин працівнику, що обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік. Тобто, перебувати у відпустці без збереження заробітної плати працівник може до закінчення в країні карантину.

Таким чином, незважаючи на те, що працівник, який є особою з інвалідністю та пенсіонером, тривалий час перебуває у відпустці без збереження зарплати у зв’язку з продовженням у країні карантину, має законну на це підставу і це не буде порушенням. 

Для цього працівнику потрібно написати заяви відповідно до кожного продовженого карантинного періоду. Для зручності радимо скористатися таблицею тут.

А роботодавцю, своєю чергою, на підставі заяв працівника повинен видати окремі накази (відповідно до кожного карантинного періоду) про надання відпусток без збереження заробітної плати на час карантину.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»