• Посилання скопійовано

Утримання аліментів з суми компенсації днів невикористаної відпустки

Як утримуються аліменти з суми компенсації днів невикористаної відпустки при звільненні працівника? Наприклад, працівника прийнято 03.09.2019 р. та звільнено 02.05.2020 р.? Або прийнято 03.09.2019 р., а звільнено - 02.11.2020 р. (використано 4 дні відпустки)? З якої суми компенсації утримувати аліменти?

Згідно з пп. 2 п. 12 Переліку №146, утримання аліментів не провадиться з компенсації працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа під час звільнення одержує компенсацію за відпустку, не використану впродовж кількох років.

При цьому, як консультувало Мінсоцполітики, якщо працівникові під час звільнення виплачується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки за робочий рік, у якому він звільняється, утримання аліментів не проводиться. У разі виплати грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки за робочий рік, який передує звільненню, чи кілька таких років, утримання аліментів проводиться в загальному порядку.

Отже, у першому випадку аліменти будуть утримуватись з суми компенсації невикористаної відпустки за період з 03.09.2019 по 31.12.2019 рр. – 8 днів. З суми компенсації за період з 01.01.2020 по 02.05.2020 рр. аліменти не утримуються.

У другому випадку також аліменти утримуються лише з суми компенсації за 2019 рік, однак враховуючи те, що працівник використав частину днів відпустки за цей період (4 дня), то аліменти утримуються з суми компенсації за 4 дні невикористаної відпустки.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»