• Посилання скопійовано

Відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами при неповному робочому тижні встановленому роботодавцем

Працівниця йде у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. В розрахунковому періоді (12 місяців): 10 із яких працювала неповний робочий тиждень (понеділок, вівторок), який було встановлено з ініціативи роботодавця, 15 к.д - відпустка за власний рахунок. Яка кількість календарних днів розрахункового періоду береться до розрахунку?

Відповідно до п. 3 Порядку №1266, середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - зокрема, передбачено виключення із розрахункового періоду днів відпустки без збереження заробітної плати без уточнення її видів.

Отже, незалежно від тривалості, період відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін вважається невідпрацьованим з поважних причин, а отже, виключається з розрахункового періоду та не зменшує суму виплат за лікарняними від Фонду. Про це ФСС зазначає тут.

Допомога по вагітності та пологах виплачується в розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу працівниці. Обчислення середньоденної зарплати проводять з розрахунку на 1 календарний день. Тобто, оплаті підлягають усі календарні дні відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами.

Таким чином, неповний робочий тиждень (понеділок, вівторок), встановлений працівниці з ініціативи роботодавця та який припадає на розрахунковий період, жодним чином не вплине на порядок розрахунку суми допомоги по вагітності та пологах.

Отже,  кількість календарних днів у розрахунковому періоді складатиме: 351 к.д. (366-15).

При нарахуванні працівнику допомоги по вагітності та пологах потрібно буде врахувати ч. 2 ст. 26 Закону №1105, відповідно до якої сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. 

Робочі дні, упродовж яких працівник не працював при скороченому робочому тижні, встановленому з ініціативи роботодавця виключаються з розрахункового періоду лише при нарахуванні щорічної відпустки (лист Мінпраці від 12.03.2007 р. №66/06/186-07). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»