• Посилання скопійовано

Допомога по частковому безробіттю ФОПу за себе, який є одночасно найманим працівником

ФОП на ЄП на сьогодні ще не розпочав діяльність. В червні, липні та серпні отримав допомогу по безробіттю. Чи має право подати знов відомість на отримання допомоги за вересень, в які строки? І чи правомірно отримати таку допомогу, якщо ФОП не відновив діяльність, а як фізична особа влаштований на роботі і отримує заробітну плату?

Відповідно до п. 3 Порядку №306, допомога по частковому безробіттю на період карантину — кошти, передбачені в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, що надаються міськими, районними і міськрайонними центрами зайнятості та філіями регіональних центрів зайнятості  роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва, в тому числі фізичним особам — підприємцям, для виплати допомоги працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати, а також фізичним особам — підприємцям, які є застрахованими особами, — у разі втрати ними частини доходу внаслідок вимушеного скорочення  передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності внаслідок карантину. 

Постановою №600 Уряд вніс зміни до Постанови №306, яка почала діяти з 16 липня. Цією Постановою передбачено нові категорії осіб, які мають право на отримання допомоги, зокрема, ФОП, який є застрахованою особою (крім осіб, які отримують пенсію) та не отримує допомогу по частковому безробіттю на період карантину як працівник.

З дня набрання чинності Постанови №600 допомога по частковому безробіттю на період карантину надається центром зайнятості в період карантину, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Таким чином, вважаємо, що ФОП, який є одночасно найманим працівником, може отримати допомогу по частковому безробіттю на себе як ФОП лише у разі своєчасної сплати ЄСВ за час ведення діяльності до початку карантину, який призвів до зупинення/скорочення такої діяльності, а також за умови, що він не отримує таку допомогу як найманий працівник. А про те, що ФОП, який є одночасно працівником не повинен в цей час отримувати заробітну плату, нічого не сказано. Тому, за детальною інформацією радимо звернутися до центру зайнятості за місцем своєї реєстрації, куди маєте намір надати пакет документів для отримання допомоги по частковому безробіттю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»