• Посилання скопійовано

Виплата добових за відрядження на власному авто

Директор їде у відрядження терміном на три дні на власному автомобілі (з ним не укладено договору на використання власного авто). Є наказ і посвідчення на відрядження. Чи можна виплатити добові? Якщо повернення з відрядження у святковий день, виплачувати за цей день добові, табелювати та оплачувати в подвійному розмірі?

Відповідно до ст. 121 КЗпП працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: 

  • добові за час перебування у відрядженні;
  • вартість проїзду до місця призначення і назад;
  • витрати по найму жилого приміщення.

Тобто, за кожний день (включаючи день виїзду та прибуття) перебування працівника у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі працівнику виплачуються добові. Добові витрати не потрібно документально підтверджувати.

Таким чином, в даному випадку, директору, який їде у відрядження потрібно виплатити добові враховуючи день повернення із відрядження. А також під час повернення з відрядження та на підставі авансового звіту компенсуються витрати на проживання. А от витрати на проїзд не компенсуються (витрати на придбання ПММ), оскільки на підприємстві відсутній договір на оренду такого автомобіля на строк відрядження або договір щодо компенсації за використання його автомобіля зі службовою метою. 

Відповідно до Інструкції № 59, яка діє лише для тих роботодавців, які фінансуються з бюджету повністю або частково, якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний (святковий) день (п. 10) або якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний (святковий) день (п. 11), то працівнику може надаватися інший день відпочинку. Крім того, така ситуація має бути врегульована Положенням про відрядження або правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Якщо в наказі про направлення директора у відрядження не вказано, що цей день є його робочим днем, оплачувати його в подвійному розмірі не потрібно, тому що дорога до місця відрядження і назад не є  виконанням посадових обов’язків і не підлягає компенсації за ст. 72 КЗпП. Також не оплачуватиметься і додатковий день відпочинку, наданий за день прибуття з відрядження у святковий день.

День відрядження, що припадає на вихідний день, відображають в табелі наступним чином: у верхній комірці — прочерк або не заповнюють, у нижній — «ВД» (07). Якщо працівнику надається інший день відпочинку, то: у верхній комірці — прочерк або не заповнюють, у нижній — код «ІН» («22»).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»