• Посилання скопійовано

Надбавка водіям за класність

Чи зобов'язане госпрозрахункове комунальне підприємство нараховувати додатково до окладу водія доплату за класність? Чи може пiдприємство, з урахуванням його фiнансових можливостей, самостiйно вирiшити питання встановлення водiям надбавок за класнiсть та просто відмінити їх у зв'язку зі збільшенням окладів при підвищенні МЗП?

Госпрозрахункові підприємства самостійно визначають розмір надбавок за класність в колективному договорі або в іншому локальному документi пiдприємства про оплату праці, такому як  Положення про оплату праці, виходячи зі своїх фінансових можливостей. Але при цьому обов’язково мають дотримуватися норм і гарантій, передбачених законодавством, галузевими та генеральними угодами.

В Генеральній угоді на 2019 — 2021 роки зазначені мінімальні розміри надбавок за класність водіям легкових, вантажних автомобілів і автобусів, які визначено  у відсотках від тарифної ставки за відпрацьований водієм час у розмірі:

  • водіям I класу — 25 % тарифної ставки;
  • водіям II класу — 10 % тарифної ставки.

Отже, у разі якщо водій частину місяця хворів чи знаходився у відпустці, тоді надбавка за класність буде виплачена пропорційно відпрацьованому часу.

Враховуючи вищезазначене підсумуємо, що для встановлення водiям доплат за класність пiдприємство ураховує свої фiнансові можливості та самостiйно вирiшує питання щодо встановлення водiям надбавок за класнiсть у колективному договорi або в Положенні про оплату працi. Надбавку за класність виплачує лише за фактично відпрацьований час. Невстановлення водіям надбавки за класність, відміна такої надбавки у зв'язку зі збільшенням окладів при підвищенні МЗП не передбачена законодавством.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»