• Посилання скопійовано

Компенсація послуг «муніципальна няня»

Чи має право на відшкодування послуги «муніципальна няня»: мати працевлаштована, але наразі знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років; батько працевлаштований; мати на даний момент працевлаштована і працює; батько - ФОП. Чи може ФОП укласти 5 договорів та дбати за дітьми за графіком не одночасно?

Відповідно до п. 5 Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», затверджений Постановою КМУ від 30.01.2019 р. № 68 (далі – Порядок № 68) право на отримання компенсації послуги "муніципальна няня" мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками , опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років (далі - договір) з муніципальною нянею.

Виключенням є положення згідно із яким, компенсація послуги «муніципальна няня» не призначається батькам, які є:

  • батьками - вихователями дитячих будинків сімейного типу;
  • прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства;
  • отримувачами послуги «муніципальна няня», які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (зміни внесені Постановою КМУ від 30.09.2020 р. № 897 та почали діяти з 2 жовтня).

У п. 22 Порядку № 68 зазначено, що компенсація послуги «муніципальна няня» не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини. Одержання отримувачами послуги «муніципальна няня» інших видів допомог не впливає на призначення та виплату компенсації послуги «муніципальна няня». Компенсація послуги «муніципальна няня» не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

Тобто, виходить, що призначення компенсації послуги «муніципальна няня» забезпечує підтримку працюючих батьків та опікунів, які мають дітей віком до 3-х років, у тому числі дітей з інвалідністю, а також батьків та опікунів, які є особами з інвалідністю.

Тому за більш конкретною і детальною інформацією радимо звернутися за офіційним роз’ясненням до управління соціального захисту населення.

Згідно з п. 4 Порядку № 68 муніципальна няня, яка є фізичною особою — підприємцем (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91), може здійснювати догляд одночасно не більше ніж за трьома дітьми, за винятком догляду за дітьми з багатодітної сім’ї.

Муніципальна няня, яка є юридичною особою (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10), може забезпечувати здійснення догляду одночасно не більше ніж за десятьма дітьми з різних сімей за адресою, визначеною муніципальною нянею.

У ІПК ДФС від 07.06.2019 р. № 2611/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначено, що послугу «муніципальної няні» може надавати ФОП на загальній системі оподаткування та ФОП на єдиному податку 2 або 3 групи, якщо дотримано умови перебування на спрощеній системі оподаткування.

Тобто, нянею може бути будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, що може надавати послуги няні, з якою підписано договір про догляд за дитиною до трьох років. Тобто це няня, яка надає послуги відповідно до договору, декларує свої доходи та сплачує податки в залежності від обраної системи оподаткування. Ці особи мають надавати послуги за чітко визначеними у реєстраційних документах КВЕДами.

Няня-ФОП укладає договори з декількома родинами для догляду одразу за декількома дітьми або витрачає по кілька годин в день на одну дитину. Тобто няня надає послугу за ринковою ціною, але декільком сім’ям.

Щодо того, чи може ФОП укласти 5 договорів та дбати за дітьми за графіком не одночасно, вважаємо можна, оскільки це не заборонено Порядком № 68, але радимо звернутися за офіційним роз’ясненням до управління соціального захисту населення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»