• Посилання скопійовано

Коли починати коригування відпускних, якщо останнє підвищення окладів відбулося у вересні?

У вересні було підвищено оклади всім працівникам підприємства. Чи потрібно проводити коригування відпускних, якщо при розрахунку середньої для відпустки в розрахунковий період буде включатися вересень?

Відповідно до п. 10 Порядку №100, у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей.

На коефіцієнт підвищення слід коригувати заробітну плату, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати.

Отже, якщо вересень включатиметься до розрахункового періоду і в цьому місяці було підвищення окладу, то виплати, які нараховувалися у серпні та минулих місяцях до попереднього підвищення та які беруть участь в розрахунку середньоденної зарплати для відпустки, мають бути скориговані на коефіцієнт підвищення. Він розраховується як співвідношення  підвищеного окладу вересня та окладу до підвищення, тобто попереднього окладу.

Слід зауважити, що коригування  відпускних потрібно робити, не тільки у випадку підвищення окладів протягом розрахункового періоду, а і у випадку їх підвищення, коли працівник вже перебуває у відпустці. Проте в такому разі коригуються не розрахункові виплати, а власне сума відпускних. Докладно про це див. тут.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»