• Посилання скопійовано

Штатний розпис та застосування окладу при неповному робочому дні

Працівник прийнятий на роботу з окладом згідно з штатним розписом, з відпрацюванням неповного робочого дня (4 години з понеділка по п‘ятницю) та оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу. Якправильно заповнювати штатний розпис та табель обліку робочого часу?

Законодавством не передбачено єдиних стандартів штатного розпису, тому він може мати довільну форму (окрім бюджетних установ та організацій, які складають документ за формою відповідно до Наказу Мінфіну № 57).

Одним із законодавчих документів, в якому згадується штатний розпис, є Господарський кодекс України. Зокрема, ч. 3 ст. 64 ГКУ передбачено, що підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

У штатному розписі підприємства визначається чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією). Однак кількість штатних одиниць за відповідними посадами у штатному розписі не завжди обчислюється цілою штатною одиницею, тобто, якщо підприємство невелике або за посадою, на яку приймається працівник потрібно виконувати невеликий обсяг, то у штатному розписі може бути зазначено 0,5 штатної одиниці.

В табелі обліку робочого часу зазначають як кількість фактично відпрацьованих днів, так і кількість фактично відпрацьовані години працівником протягом місяця. Тобто, роботодавець веде табель обліку робочого часу для фактичного відображення відпрацьованого часу працівником.

При розрахунку основної зарплати за фактично відпрацьований час працівнику з місячною тарифною ставкою (окладом) використовується саме показник кількості фактично відпрацьованих днів (а не годин) протягом місяця. Отже, якщо працівника, якому встановлено режим неповного робочого дня (4 години на день) з понеділка по п’ятницю (обіймає 0,5 штатної одиниці), з двома вихідними: субота та неділя,  тобто 20 годин на тиждень, з окладом 10000,00 грн згідно з штатним розписом, то за умови відпрацювання всіх робочих днів йому буде нараховано зарплату у розмірі 10 000,00 грн.

У разі, якщо за місяць, за який нараховується заробітна плата, працівник, наприклад, знаходився у відпустці за власний рахунок, то заробітна плата буде менше 10 000,00 грн, оскільки буде розрахована тільки за фактично відпрацьовані дні. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»