• Посилання скопійовано

Додаткова соціальна відпустка жінці, яка не перебуває у шлюбі

Жінка народила дитину, не перебуваючи в шлюбі. Чоловік в органах РАЦСу дитину записав на своє прізвище. Батько з дитиною не проживає, участі в її вихованні не приймає, дитина знаходиться на утриманні матері (згідно з довідкою з органів місцевого самоврядування). Чи вважається працівниця одинокою матір’ю та чи має вона право на додаткову соцвідпустку?

Відповідно до ст. 19 Закону про відпустки, право на додаткову соціальну відпустку має, зокрема, жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, одинока мати - тривалістю 10 календарних днів на рік.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Кожну підставу, визначену частиною першою цієї статті, слід вважати окремою підставою, а саме: жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років, та одинока мати.

Що стосується надання соціальної додаткової відпустки одиноким матерям, то визначення "одинокої матері" наведено у пп. 9 постанови Пленуму ВСУ № 9 та пп. 5 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки.

Так, згідно з постановою Пленуму ВСУ одинокою матір'ю слід вважати:

  • жінку, яка не перебуває у шлюбі;
  • у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;
  • вдову;
  • іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Законодавством не визначено такої категорії, як "інша жінка, яка виховує дитину сама". На нашу думку, до такої категорії жінок доцільно відносити, зокрема, розлучену жінку; жінку, яка виховує дитину без батька, у тому числі і жінку, яка народила дитину, не перебуваючи у шлюбі, і при цьому батько визнав дитину; жінку, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена, оскільки батько у дитини є.

Слід зазначити, що згідно зі ст. 260 СКУ, мачуха, вітчим, що проживають однією сім'єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком, падчеркою, мають право брати участь у їхньому вихованні.

Тобто зазначеною нормою передбачено право, а не обов'язок брати участь у вихованні дитини (з листа Мінекономіки від 13.05.2020 р. №3512-06/30165-02).

Відповідаючи звернемо увагу на таке:

  • Жінка у шлюбі не перебуває;
  • Жінка виховує дитину без батька; 
  • Батько участі у вихованні не бере. 

Враховуючи вищезазначене, із змісту звернення вбачається, що жінка є одинокою матір’ю і має право на соціальну додаткову відпустку тривалістю 10  календарних днів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»