• Посилання скопійовано

Розрахунок виплат працівникам у випадку запровадження простою

Мінімальні гарантовані виплати працівникам (28,31 грн за годину до 01.09.2020 р.) виконувалися шляхом виплати тарифної погодинної ставки 21,78 грн та 30% щомісячної премії. Як правильно здійснювати виплати у випадку простою під час карантину: 2/3 від тарифної ставки, яка діє на підприємстві, чи 2/3 від мінімальної погодинної ставки - 28,31 грн?

Гарантії мінімальної зарплати перераховані в ст. 3-1 Закону  про оплату праці. До  переліку виплат, які входять до мінімальної зарплати, зокрема, включаються:

  • основна зарплата за тарифною ставкою( окладом); 
  • надбавки і доплати до тарифних ставок (окладів), у тому числі надбавки та доплати за суміщення професій (посад);
  • оплата праці у дні відрядження;
  • премії та винагороди, у тому числі за вислугу років, які мають систематичний характер, наприклад щомісячні та квартальні премії;
  • оплата роботи у святкові та неробочі дні, яка проводиться в межах місячної норми оплати праці, у тому числі у подвійному розмірі тощо.

Доплата до мінімальної зарплати є  частиною фонду оплати праці,  а саме фонду додаткової зарплати, яка рахується за підсумками місяця.

Отже, щомісячні премії, які мають систематичний характер, враховуються при розрахунку мінімальної зарплати , тож з урахуванням 30% щомісячної премії додаткову доплату здійснювати не потрібно.

 

Щодо розрахунку під час простою

Відповідно до ч. 1 ст. 113 КЗпП, час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

За час простою нарахування надбавок і доплат, які встановлюються колективним договором, не здійснюється, оскільки працівники під час простою не виконують встановлену їм норму праці (лист Мінсоцполітики від 19.09.2013 р. №805/13/155-13), однак, при цьому зберігаються ті надбавки і доплати, які є обов’язковими та напряму прив’язані до тарифної ставки (посадового окладу) працівника, наприклад, доплати за стаж, звання, учену ступінь тощо, якщо на них працівник має право за Законом.

Доплата до мінімальної зарплати при простої не здійснюється (роз’яснення Мінсоцполітики деяких питань оплати праці на виконання Закону від 06.12.2016 р. №1774), однак, це при повному місяці простою. 

Якщо працівник частину місяця працював, потрібно визначити розмір мінімальної зарплатної гарантії пропорційно виконаній нормі праці або відпрацьованому часу.

Таким чином, якщо на підприємстві запроваджено простій, то оплата має здійснюватись не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівникові  (окладу) без проведення доплати до рівня мінімальної заробітної плати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»