• Посилання скопійовано

Середня зарплата призовника на підприємстві

Працівника призвали на військову службу. Роботодавець має нараховувати та виплачувати працівнику середній заробіток, розрахований за останні 2 місяці та сплачувати податки (ЄСВ, ПДФО, ВЗ)? Чи є відшкодування з бюджету?

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". (ст. 119 КЗпП)

 

Середній заробіток, оподаткування, звітність 

Середній заробіток для вищезгаданих категорій працівників (назвемо їх одним словом мобілізованими) розраховується згідно з нормами, зазначеними у Порядку № 100, виходячи із виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю мобілізації, призову або укладення контракту.

Нарахування виплат, що обчислюється із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, проводяться шляхом множення середньоденної заробітної плати на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час. 

Якщо нарахування проводиться виходячи із середньої заробітної плати, працівник не мав заробітку, не з вини працівника, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки чи посадового окладу.

 

Єдиний внесок, ПДФО та військовий збір

При нарахуванні середнього заробітку мобілізованим працівникам потрібно пам'ятати, що нараховується ЄСВ за ставкою 22 % та   утримується  ПДФО за ставкою 18 % та військового збору за ставкою 1,5 %.

Відповідно, в обліку нарахований середній заробіток буде відображатися як звичайна нарахована зарплата:

  • нараховано середній заробіток мобілізованому працівнику: Д-т 23, 92, 93, 94 К-т 661;
  • нараховано ЄСВ на середній заробіток: Д-т 23, 92, 93, 94 К-т 651;
  • утримано ПДФО та військовий збір: Д-т 661 К-т 641; 642;
  • сплата до бюджету нарахованого ЄСВ та утриманого ПДФО й військового збору: Д-т 651; 641; 642 К-т 311;
  • перераховано на картковий рахунок суму середнього заробітку мобілізованому працівнику: Д-т 661 К-т 311.

 

Особливості нарахування ЄСВ, якщо середня зарплата менше розміру МЗП

Відповідно до п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 базою нарахування ЄСВ для роботодавців та найманих працівників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом № 108

Статтею 2 Закону №108 визначено структуру заробітної плати, яка включає, зокрема, основну та додаткову заробітну плату. 

Основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). 

Додаткова заробітна плата – це винагорода за працю понад установлені норми за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці, що включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій. 

Згідно з частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464, у разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, сума ЄВ розраховується як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати та ставки єдиного внеску у розмірі 22 %

Таким чином, якщо розмір середнього заробітку, нарахованого мобілізованому працівнику, дорівнює або перевищує розмір мінімальної заробітної плати, ЄСВ нараховується на фактично нараховану суму.

Однак, якщо розмір нарахованого середнього заробітку менший розміру мінімальної заробітної плати, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки ЄСВ (22 %).

З бюджету кошти у цьому випадку не компенсують з 2016 року.

Докладно про мобілізованих на підприємстві писали тут.

Про застосування ПСП мобілізованим працівникам читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»