• Посилання скопійовано

Перерахування аліментів із суми відпускних

Працівник, платник аліментів (50%), йде у відпустку з 01.09.2020 р. 27.08.2020 р. нарахували відпускні і перерахували на картку 50%, а решту - 50% складають аліменти. Коли потрібно перерахувати аліменти (у вересні разом з аліментами за серпень чи в жовтні з зарплати за вересень + відпускні)? Коли і як відобразити в звіті?

Відрахування аліментів здійснюється із суми зарплати, після утримання з неї податків і зборів, тобто ПДФО і військового збору (ч. 1 ст. 70 Закону №1404).

Відпускні також є частиною заробітної плати, тому аліменти з них повинні утримуватися в обов’язковому порядку. Аліменти з суми нарахованих відпускних здійснюються так як із заробітної плати, тобто після утримання усіх податків.

Відповідно до ч. 2 ст. 187 СКУ, аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії.

А в ч. 1 ст. 69 Закону №1404  зазначено, що підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи — підприємці здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти стягувачу у строк, установлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а якщо такий строк не встановлено — до десятого числа кожного місяця, наступного за звітним.

Якщо працівник отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження, у тому числі за час відпустки, то з метою їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (пп. 169.4.1 ПКУ).

ПДФО сплачується в момент виплати відпускних (пп. 168.1.2 ПКУ).

Відповідно, коли працівник йде у відпустку з 1 числа, то вони нараховуються і виплачуються повністю за три дні до початку відпустки (ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону №504), а також в повному розмірі відображаються саме в кварталі нарахування та виплати.

Таким чином, оскільки законодавством передбачено, що відпускні виплачуються за три дні до її початку, тобто вони повністю виплачуються у серпні 2020 р., податки також утримані та перераховані в серпні 2020 р., то і суму утриманих аліментів слід перерахувати під час виплати заробітної плати за другу половину серпня місяця, тому що аліменти утримуються із заробітної плати та відпускних не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати з моменту їх нарахування.

Згідно з пп. 165.1.14 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із СКУ. Також, на суму аліментів ЄСВ не нараховується, адже такий дохід не належить до бази нарахування єдиного внеску (ст. 7 Закону про ЄСВ).

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок (пп. «а» п. 176.2 ПКУ). 

Суми утриманих підприємством аліментів з фактичного заробітку (доходу) працівника на підставі постанови виконавця, які перераховані на рахунок виконавчої служби для подальшої їх виплати стягувачу, відображаються у формі № 1ДФ під ознакою доходу «140» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки стягувача (ЗІР, підкатегорія 103.25).

Тобто у формі №1ДФ сума аліментів відображатиметься за ІІІ квартал за ознакою доходу «140».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»