• Посилання скопійовано

Тимчасова непрацездатність та звільнення працівника за строковим договором

Працівниця працює у ФОПа за строковим договором до 31 серпня 2020 р. З 17 по 28 серпня (ймовірно) у неї лікарняний. 31 серпня треба її звільнити, а гроші від ФСС навряд чи надійдуть до звільнення. Як треба вчинити? А якщо їй продовжать лікарняний, припустимо, до 3 вересня, як в цьому випадку зі звільненням і оплатою лікарняного?

Відповідно до п. 2 ст. 36 КЗпП, строковий трудовий договір припиняється в останній день його дії і цього дня працівник підлягає звільненню.

Звільнити працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору можна навіть у період тимчасової непрацездатності, оскільки ч. 3 ст. 40 КЗпП встановлено заборону щодо звільнення працівників у період тимчасової непрацездатності лише з ініціативи роботодавця, тобто з підстав, передбачених у ст. 40, 41 КЗпП.

Тобто, звільнення працівника у зв’язку з закінченням строку строкового трудового договору не є ініціативою роботодавця, а лише наслідком спливу строку дії строкового трудового договору.

Припинення трудового договору по закінченні строку не потребує заяви чи якогось волевиявлення працівника. Свою волю на укладення строкового трудового договору він вже виразив, коли писав заяву про прийняття на роботу за строковим трудовим договором. Одночасно він виразив і волю на припинення такого трудового договору після закінчення строку, на який він був укладений.

Аналогічну думку зазначено у листі Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. №30/13/133-12.

Отже, перебування працівника на лікарняному у зв’язку з хворобою на момент закінчення строку дії строкового трудового договору не є підставою для продовження трудових відносин, а лише спричиняє зобов’язання роботодавця перед працівником щодо виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності протягом перших п’яти днів хвороби та з шостого дня за рахунок ФСС, подавши заяву-розрахунок. Таке право працівнику (застрахованій особі) на допомогу по тимчасовій працездатності, якщо страховий випадок настав у період роботи, включаючи й день звільнення, гарантовано ч. 1 ст. 19 Закону №1105

У день закінчення строку дії строкового трудового договору роботодавець зобов’язаний видати наказ про звільнення працівника на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Крім того, необхідно внести відповідний запис до трудової книжки працівника та провести остаточний розрахунок. 

Звертаємо увагу, якщо в останній день строку дії строкового трудового договору працівник не буде звільнений, трудові відносини вважатимуться продовженими на невизначений строк, якщо жодна із сторін не вимагає припинення трудових відносин (ст. 39-1 КЗпП).

Навіть, якщо працівник перебуваючи під час звільнення на лікарняному, надасть листок непрацездатності вже після звільнення, то він також підлягає оплаті. Тобто, у випадку, якщо працівнику продовжать лікарняний до 3 вересня, такий листок непрацездатності також підлягатиме оплаті за рахунок ФСС на підставі поданої заяви-розрахунку.

Таким чином, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, що надійде до роботодавця від ФСС вже після звільнення працівника підлягатиме виплаті працівнику через касу або перерахуванню на його картковий рахунок.

Крім того, при проведенні виплат колишнім працівникам, тобто працівникам, які на дату нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності вже не перебувають із роботодавцем у трудових відносинах, зазначимо, що на суму таких ввиплат ЄСВ не нараховується.

Допомога по тимчасовій непрацездатності не є платою за відпрацьований час. А згідно з п. 3.1 та п. 3.3 Інструкції №5 лікарняні не входять до фонду оплати праці.

Аналогічна думка зазначена у ІПК ДФС від 04.07.2017 р. № 956/6/99-99-13-02-01-15/ІПК.

Сума тимчасової непрацездатності відноситься до інших доходів згідно з пп. 164.2.20 ПКУ, тому з такої суми доведеться утримати ПДФО та ВЗ та відобразити у формі №1ДФ за ознакою доходу "127".

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024365
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024392