• Посилання скопійовано

Врахування матеріальної допомоги при розрахунку відпускних

Підприємство виплачує працівникам матеріальну допомогу по мірі можливості, але це буває не весь рік, а близько 7-10 місяців на рік. Чи потрібно включати матеріальну допомогу до розрахунку відпускних?

Відповідно до Порядку №100, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівнику, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації  менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Але перед початком розрахунку відпускних потрібно врахувати виплати, які включаються (п. 3 Порядку № 100) та виплати, які не включаються (п. 4 Порядку № 100) при обчисленні середньої.

Згідно з пп. «б» пп. 4 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її  збереження згідно з чинним законодавством, не враховуються, одноразові виплати   (компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, допомога працівникам,  які виходять на пенсію, вихідна допомога тощо).

Таким чином, сума виплаченої будь-якої матеріальної допомоги (тобто, незалежно від того, має вона зарплатний характер (має ознаку систематичності, надана всім або більшості працівникам на оздоровлення, тощо), чи незарплатний характер (разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання)), яка припадає на розрахунковий період відпустки, виключається при розрахунку середньої заробітної плати для оплати для оплати часу такої щорічної відпустки.

Що стосується того, чи вважати матеріальну допомогу, яка надається 7 – 10 разів на рік, одноразовою виплатою, зазначимо, що оскільки така матдопомога надається виключно за рішенням керівництва та нічим не зумовлена, можна вважати, що вона належить до одноразових виплат, адже нічим, крім бажання керівництва, вона не зумовлена і в будь-який момент може бути відмінена або поновлена.

Також звертаємо увагу, що наразі є  проект змін до Порядку № 100, про які ми писали тут. Проте змін щодо матеріальної допомоги не відбулося – вона так само виключається з розрахунку середньої зарплати, як і згідно діючої редакції Порядку № 100.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»