• Посилання скопійовано

Відпустка для догляду за дитиною батькові у випадку, якщо мати не працює

Чи може батько оформити догляд за дитиною до трох років, якщо його дружина не працює?

Державні гарантії права на відпустки, умови, тривалість і порядок їх надання визначає Закон про відпустки. Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах, незалежно від форми власності підприємства, виду діяльності та галузевої належності, або працюють за трудовим договором у фізичної особи. 

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця за бажанням може піти у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Відпустку для догляду за дитиною можуть використати повністю або частинами також батько дитини, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів (ч. 3 ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону про відпустки).

Родичам дитини (крім усиновителів, опікунів, прийомних батьків) відпустку для догляду за дитиною надають на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку цієї відпустки (ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки).

На жаль, батько дитини не може надати роботодавцю довідку про те, що мама дитини вийшла на роботу, оскільки вона не перебуває у трудових відносинах з підприємством чи підприємцем, тож не вона не розглядається державою як працююча особа. Відповідно, батько не має права на відпустку для догляду за дитиною, з цієї підстави відпустку для догляду за дитиною до трьох років батько дитини оформити не може.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»