• Посилання скопійовано

Нарахування індексації при неповному робочому часі

Оклад працівника - 10 тис. грн. Людина відпрацювала в січні 2020 р. 31 годину та з 13.01. по 19.01. була у щорічній основній відпустці. При цьому сума індексації за повний робочий час - 65,16грн. Як порахувати суму індексації такому працівнику, якщо норма тривалості робочого часу в цьому місяці складає 167 годин?

Виходячи з суті запитання, співробітник працює з оплатою пропорційно відпрацьованому часу.

Згідно з п. 2 Порядку №1078, індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, пенсії, стипендії, оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Частина грошових доходів, яка перевищує прожитковий мінімум, встановлений для відповідних соціальних і демографічних груп населення, індексації не підлягає. Сума індексації грошових доходів громадян визначається як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін, поділений на 100%.

Звідси висновок: індексуються доходи працівника, зокрема,  за виконану роботу, що мають постійний характер в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з п. 3 Порядку №1078,  до об'єктів, що підлягають індексації, не відносяться, зокрема, виплати, які обчислюються із середньої заробітної плати. Отже, нараховані суми відпускних індексації не підлягають.

Відповідно до п. 4 Порядку №1078, у разі, коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

При цьому слід пам’ятати, що:

  • у разі, коли особа працює неповний робочий час, сума індексації її заробітної плати визначається із розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу;
  • якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць, наприклад, перебував у відпустці, то сума індексації у такому випадку виплачується пропорційно відпрацьованим дням або часам.

Про це, із посиланням на роз’яснення Держпраці, ми писали тут.

Таким чином, на умовах прикладу сума індексації,яка підлягає виплаті, складе:

                                                 65,16  х 31 / 167 = 12,10 грн. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»