• Посилання скопійовано

Компенсація за використання авто працівника

Підприємство виплачує працівнику компенсацію за використання власного авто у службових цілях. Є заява від працівника, наказ, нотаріально засвідчене генеральне доручення. Авто заправляється на рахунок підприємства. Чи враховується компенсація за використання авто при розрахунку відпускних, лікарняних та відрядження?

Компенсаційні виплати - відшкодування затрат, здійснених працівникам при виконанні трудових обов’язків, в т.ч. виплати компенсації працівникам, які використовують свої інструменти, автомобілі для потреб підприємства, умови та порядок яких встановлені КЗпП та іншими законодавчими актами. 

Відповідно до ст. 125 КЗпП, працівники, які використовують свої інструменти для потреб підприємства, установи, організації, мають право на одержання компенсації за їх зношування (амортизацію).

Розмір і порядок виплати цієї компенсації, якщо вони не встановлені в централізованому порядку, визначаються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з працівником.

Тобто, компенсація витрат за користування автомобілем працівника в господарській діяльності підприємства нараховується лише за час використання такого авто в межах робочого часу, а весь інший час працівник використовує своє авто на власний розсуд. А витрати, пов’язані з експлуатацією авто працівника в своїй діяльності, підприємство компенсує в розмірі, визначеному за домовленістю з працівником.

Щоб оформити компенсацію, працівникові досить подати заяву з проханням дозволити використовувати власний автомобіль під час виконання трудових обов’язків, а керівнику – видати відповідний наказ про компенсацію. 

Аналогічне роз’яснення міститься у листі ГУ Міндоходів від 22.08.2014 р. № 7720/10/26-1517-01-07 та категорії 103.04, ЗІР.

Сума компенсації, яка виплачується підприємством найманому працівнику за використання власного автомобіля при виконанні службових обов'язків є додатковим благом такого працівника і оподатковується ПДФО на підставі пп. «а» та пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ та відображається у формі №1ДФ з ознакою доходу «126».

Також з нарахованої суми компенсації утримується ВЗ за ставкою 1,5% згідно з пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Згідно до п. 11 розділу І Переліку № 1170, на суму компенсації ЄСВ не нараховують.

Відповідно до пп. «е» п. 4 розділу ІІІ Порядку № 100, компенсаційні виплати не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, тобто при розрахунку щорічної відпустки, відрядження та листка непрацездатності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»