• Посилання скопійовано

Прийняття на роботу медсестри на неповну зайнятість без основного місця роботи

Чи може ТОВ або ФОП прийняти на роботу медичну сестру на неповну зайнятість без основного місця роботи? Чи потрібно для неї облаштувати відповідний окремий кабінет?

Згідно із ст. 24 КЗпП, при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.  Також можна встановити працівнику неповний робочий тиждень з неповним робочим днем (ст. 56 КЗпП).

Законодавчі підстави для укладення працівниками, поряд з основним трудовим договором трудових договорів на роботу за сумісництвом надано ст. 21 КЗпП. Так, згідно із зазначеною статтею працівник має право реалізувати свої здібності до праці шляхом укладення трудового договору на одному чи водночас на декількох підприємствах, в установах та організаціях.

З погляду трудового законодавства сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час на тому ж чи іншому підприємстві.

Якщо у працівника немає основного місця роботи, то його не можна приймати на роботу за сумісництвом. У такому випадку працівник має бути працевлаштований за основним місцем роботи саме на цьому підприємстві чи у ФОПа. Але працівнику як за сумісництвом, так і за основним місцем роботи може бути встановлено неповний робочий час як при прийняті на роботу, так і згодом.

Щодо працевлаштування на роботу саме медичної сестри, то серед нормативної бази є Наказ МОЗ №153 про затвердження табелів оснащення виробами медичного призначення структурних підрозділів закладів охорони здоров'я. Тобто мова йде саме про оснащення робочих місць лікувальних та діагностичних кабінетів амбулаторно-поліклінічних закладів.

Щодо підприємств та ФОПів таких вимог чинне законодавство не містить.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»