• Посилання скопійовано

Підвищення посадових окладів та форма №П-2

Чи потрібно інформацію про підвищення посадових окладів працівникам вносити до картки №П-2 розділ IV, засвідчувати підписом працівника та підписувати Додаткову угоду до трудового договору з працівником?

Форма № П-2 «Особова картка працівника», затверджена наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.2009 р. №495/656, є типовою формою первинної облікової документації. Цей наказ, яким затверджено типову форму, в Мін'юсті не зареєстрований (типові форми не підлягають державній реєстрації), а отже, не є обов'язковим для виконання.

Тож підприємство може розробити свою форму особової картки на підставі затвердженої Держстатом форми. Хоча наявність особової картки чинної форми зніме принаймні одне питання під час перевірок від Держпраці.

Особову картку треба заводити та заповнювати на кожного працівника (у тому числі на сумісників) в одному примірнику.

Форма особової картки містить, крім заголовної частини, п'ять розділів:

I. Загальні відомості;

II. Відомості про військовий облік;

III. Професійна освіта на виробництві (за рахунок роботодавця);

IV. Призначення та переведення;

Розділ IV містить інформацію про службову кар'єру працівника у певного роботодавця і заповнюється на підставі відповідних наказів про призначення та переведення. Звісно, що перший запис у цьому розділі робиться при прийнятті працівника на роботу, адже тоді його вперше призначають на певну посаду.

Зверніть увагу: п. 2.5 Iнструкції №58 встановлено, що з кожним записом про призначення або переведення працівника на нову посаду, який вноситься до трудової книжки, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний ознайомити працівника під підпис в особовій картці (типова форма №П-2).

Тобто інформація в картку про працівника вноситься при прийнятті його на роботу на підставі оригіналів документів, що надаються при укладенні трудового договору. Надалі в картку №П-2 вноситься лише інформація про зміни особистих даних (освіта, зміна сімейного стану тощо). Інформація щодо окладу вказується у розділі IV лише при прийнятті на роботу із зазначенням посади на яку приймається працівник відповідно до наказу, а також у разі переведення працівника на іншу посаду. При цьому в формі №П-2 зазначають назву посади, на яку переведено працівника, назву структурного підрозділу, оклад за новою посадою та інші відомості відповідно до наказу та вносять запис до трудової книжки.

Отже,  зазначати в особовій картці відомості про періодичне підвищення рівня посадового окладу не потрібно, оскільки така інформація зазначається в штатному розписі та у Звіті за формою №1-РС «Звіт про витрати на утримання робочої сили», який містить всю необхідну інформацію щодо прямої оплати праці, нарахованих надбавок і доплат штатним працівникам до тарифних ставок і посадових окладів, дані про винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці, за невідпрацьований час, нараховані премії та інше. Також і не потрібно при підвищенні посадового окладу оформлювати додаткову угоду до трудового договору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»