• Посилання скопійовано

Як уникнути оподаткування оплати роботодавцем за навчання дітей найманого працівника?

Підприємство сплачує зі свого рахунку на рахунок навчального закладу за навчання дітей найманого працівника у цьому навчальному закладі. Чи можна уникнути оподаткування такої оплати шляхом оформлення договору про поворотну фіндопомогу, за яким працівник буде повертати суму такої оплати підприємству?

Договір поворотної фіндопомоги можна оформити і прописати в ньому умови надання фіндопомоги у вигляді оплати за навчання дітей безпосередньо на рахунок освітнього закладу, без видачі цих коштів самому працівнику. У такому договорі обов’язково повинні бути умови щодо строків та форми повернення такої фіндопомоги – шляхом повернення  коштів в касу або на рахунок роботодавця або шляхом поступового вирахування заборгованості із зарплати працівника тощо. Головне – це умова поворотності 100% суми наданої фіндопомоги, тоді вона не підпадає під визначення доходу фізособи, оскільки підлягає поверненню.

Якщо такий договір не оформити, то така оплата буде вважатися додатковим благом працівника (пп. «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ), і з суми оплати за навчання дітей слід буде сплатити ПДФО та ВЗ як з додаткового блага у негрошовій формі. 

Більш докладно про це тут та тут.

 

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»