• Посилання скопійовано

Інші неявки у розрахунку відпускних та лікарняних

Як враховувати інші дні неявок, які припадають на період карантину при розрахунку відпускних та лікарняних?

У п. 2 Порядку №100 зазначається, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з  інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з  розрахункового періоду. 

Відсутність працівників у період карантину теж, вважаємо, можна розцінювати як відсутність з поважних причин.

Отже, при розрахунку відпускних, вважаємо, можна буде ці дні виключати з розрахункового періоду.

Щодо Порядку №1266, середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування - період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати. 

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Як бачимо, у Порядку №1266 чітко визначені поважні причини, які виключаються з розрахункового періоду і їх всього чотири:

  • тимчасова непрацездатність;
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;
  • відпустка без збереження заробітної плати. 

Тобто інших поважних причин відсутності за Порядком №1266 немає, а отже, й дні, в яких буде зазначатися, що у працівників інші неявки, не виключатиметься з розрахункового періоду. А отже, лікарняні та декретні, розрахунковий період яких потраплятиме на карантин, буде включатися до розрахункового періоду, що суттєво занизить середню зарплату. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»