• Посилання скопійовано

Надання допомоги по частковому безробіттю ФОПу на себе

ФОП зареєстрований в жовтні 2019 року, має сплачений ЄСВ 5 місяців (жовтень-грудень 2019 р. та січень-лютий 2020 р.). Діяльності ФОП не здійснював і в декларації з ЄП за 2019 рік і І квартал 2020 року зазначено нулі. Чи може такий ФОП розраховувати на допомогу по безробіттю?

Відповідно до п. 3 Порядку №306, допомога по частковому безробіттю на період карантину — кошти, передбачені в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, що надаються міськими, районними і міськрайонними центрами зайнятості та філіями регіональних центрів зайнятості роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва, в тому числі фізичним особам — підприємцям, для виплати допомоги працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати, а також фізичним особам — підприємцям, які є застрахованими особами, — у разі втрати ними частини доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності внаслідок карантину. 

Щоб ФОП мав змогу отримати на себе допомогу по частковому безробіттю йому потрібно протягом 90 календарних днів з дня зупинення діяльності звернутися до Центру зайнятості за допомогою подавши наступний пакет документів:

  • заяву на отримання допомоги в довільній формі;
  • копію наказу з датою зупинення чи скорочення діяльності;
  • довідку про сплату ЄСВ за останніх 6 місяців;
  • відомості до додатку 2 Порядку № 306.

При цьому, ФОП, які зареєстровані відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ, та звільнені від сплати ЄСВ довідку про сплату ЄСВ не подають. 

Оригінали зазначених документів подаються до центру зайнятості в один із зручних способів – або поштою, або через скриньку для кореспонденції в центрі зайнятості.

Протягом трьох робочих днів центр зайнятості перевірятиме документи, і у разі виявлення помилки чи неточностей, ФОП матимете ще 5 днів, щоб підготувати та подати новий або виправити вже поданий пакет документів.

Рішення щодо надання допомоги приймає обласний чи Київський міський центр зайнятості. А після одержання коштів на свій рахунок центр зайнятості переказує їх фізичній особі-підприємцю.

Покрокову інструкцію про отримання ФОП на себе допомоги по частковому безробіттю надала Державна служба зайнятості.

Зазначимо, що допомога по частковому безробіттю не оподатковується.  Допомога встановлюється за кожну годину скорочення діяльності та із розрахунку двох третин від бази нарахування ЄСВ, але не більше мінімальної заробітної плати (4723 грн) на місяць. Допомога надається на період  зупинення чи скорочення діяльності та впродовж 30 календарних днів після завершення карантину.

Таким чином, підсумовуючи вищезазначене, ФОП на себе може отримати допомогу по частковому безробіттю у разі своєчасної сплати ЄСВ та ведення діяльністі до початку карантину, який призвів до зупинення/скорочення такої діяльності.

Оскільки ФОП сплачував ЄСВ за себе, але не здійснював діяльність, вважаємо, що права на отримання допомоги по частковому безробіттю немає, оскільки такий ФОП не втрачав частину свого доходу. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»