• Посилання скопійовано

Графіки змінності за підсумованого обліку робочого часу

У ФОПа застосовується підсумований облік робочого часу. Працівникців ознайомлюють з графіками змінності за два тижні до введення їх в дію. Обліковий період місяць, є дотримання норм тижневого відпочинку. Чи відповідають дії нормам чинного законодавства? Чи слід щось змінити?

На безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (ст. 50 і 51)(ст. 61 КЗпП).

При  підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється  графіками  роботи  (змінності),  які   розробляються роботодавцем   і   погоджуються   з   виборним  органом  первинної профспілкової організації,  а в разі його відсутності можуть  бути передбачені  в  колективному договорі.  Графіки роботи (змінності) розробляються  таким  чином,  щоб  тривалість  робочого  часу   за обліковий  період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 та 51 КЗпП

При підсумованому  обліку  робочого  часу  графіки  роботи (змінності) мають розроблятися таким чином, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була  не  меншою  подвійної  тривалості  часу роботи  в  попередній  зміні  (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП, тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна  бути  не меншою,  як сорок дві години (ст.  70 КЗпП).  Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється (ч. 2 ст. 59 КЗпП). 

 В  окремих  випадках  тривалість  щоденного  (міжзмінного) відпочинку може бути скорочена, але не менше, як 12 годин на добу.

Як зазначено у запитанні, на підприємстві є дотримання  вимог щодо тривалості щотижневого безперервного відпочинку, наднормових годин немає. Та слід звернути увагу на дотримання саме міжзмінного відпочинку, а також визначитися з тим,  чи тривалість перерви в роботі між змінами не менша  подвійної  тривалості  часу роботи  в  попередній  зміні.

 

Щодо графіків змінності

Щодо зміни графіку роботи працівників, то тут необхідно зробити наступне уточнення. Відповідно до п. 13 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку № 213, графіки змінності мають затверджуватися власником або уповноваженим ним органом разом з виборним органом первинної профспілкової організації і доводитися до відома працівників не пізніше ніж за один місяць до введення їх у дію.

Отже, працівників слід ознайомлювати не за два тижні, а не пізніше ніж за один місяць до введення графіків у  дію.

Також Для застосування підсумованого обліку робочого часу рекомендуємо скористатися Методичними рекомендаціями № 138.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»