• Посилання скопійовано

Сумісництво та дистанційна робота

Підприємство недержавної форми власності хоче прийняти на роботу бухгалтера за зовнішнім сумісництвом, який працює в іншій організації повний робочий день. Чи можна оформити бухгалтера за сумісництвом на дистанційну роботу за графіком субота та неділя - повні робочі дні, будні - по 3 години роботи після основної роботи?

Дистанційна робота

Додержання письмової форми трудового  є обов'язковим при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

Дистанційна (надомна) робота - це така форма організації праці, коли робота виконується працівником за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором, у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, але поза приміщенням роботодавця.

При дистанційній (надомній) роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. При цьому загальна тривалість робочого часу не може перевищувати норм, передбачених статтями 50 і 51 цього Кодексу.

Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

При цьому, якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше, дистанційна (надомна) робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені діючим трудовим договором.

 

Сумісництво

 

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах  трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

 

За сумісництвом можна працювати на одному, двох або більше підприємствах і, на бажання працівника, мати у трудовій книжці відповідний запис з кожного місця роботи, але одне місце роботи має бути основним.

При цьому слід звернути увагу на  норму п. 1 Положення №43. За нею сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на томуж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом. 

Але Положення №43 поширюється на працівників держпідприємств, установ і організацій.

З цього виходить, що якщо працівник працює лише у роботодавців недержавної форми власності, кількість годин, які він може відпрацювати сумарно, нічим не обмежена.

Втім, роботодавці можуть встановити такі обмеження внутрішніми розпорядженнями або узгодити їх у колективному чи в трудовому договорах (також, як і встановити обов’язок працівників повідомляти інформацію про наявність чи відсутність інших місць роботи).

Щодо обмеження у кількості годин, які працівник може відпрацювати протягом одного дня чи місяця за усіма місцями роботи, тут ситуація дещо інша. 

У п. 2 Постанови №245 зазначається, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Однак це обмеження також поширюються на працівників державних підприємств, установ та організацій.

Отже, якщо працівник працює лише у роботодавців недержавної форми власності, кількість годин, які він може відпрацювати сумарно, нічим не обмежена. Знають про це й контролери. Зокрема, у листі Мінсоцполітики від 16.01.2003 р. №06/2-4/6 зазначається, що ст. 21 КЗпП не встановлено обмеження ні за кількістю трудових договорів про роботу за сумісництвом, які можуть укладати працівники, ні за тривалістю роботи, яку працівник поєднує з основною.

Одночасного виконання роботи за основним місцем роботи та за сумісництвом бути не може, оскільки сумісництвом вважається робота, що виконується у вільний від основної роботи час. 

Прямої заборони виконувати трудові обов’язки одночасно (в одні й ті ж години) за місцями роботи за сумісництвом чинне законодавство не містить.

Проте слід звернути увагу на такі норми:

  • за ст. 29 КЗпП роботодавець зобов’язаний визначити робоче місце працівника;
  • за ст. 139 КЗпП працівники зобов’язані своєчасно й точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, дотримуватись трудової і технологічної дисципліни;
  • за ст. 147 КЗпП за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано один з заходів стягнення - догана або звільнення;
  • за п. 4 ст. 40 КЗпП, відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня є підставою для звільнення працівника за ініціативою роботодавця.

Отже, чинним законодавством не встановлено для недержавних службовців обмежень щодо кількості годин роботи за сумісництвом та немає обмеження кількості місць роботи за сумісництвом.

Якщо працівник за основним місцем роботи працює з 9.00 до 18.00, то за сумісництвом працівник може працювати або до 9 години, або після 18, або протягом будь-яких годин доби у дні, які є вихідними за основним місцем роботи. Заборони так працювати немає. Навпаки, навіть якщо підприємство працює з 9.00 до 18.00, деяким категоріям працівників (за потреби) може бути встановлено індивідуальний графік виходу на роботу .

Отже,  немає заборони для оформлення  сумісника на дистанційну роботу за таким графіком:

  • субота неділя - повні робочі дні;
  • будні - по 3 години роботипісля основної роботи.
  •  

Також про роботу за сумісництвом та її нюанси писали у нижченаведених матеріалах:

Правомірність роботи за зовнішнім сумісництвом у декількох роботодавців: позиція Держпраці  за посиланням

Зовнішній сумісник за основним місцем під час карантину працює дистанційно: чи має він право на відпустку? Детально тут

Переведення з основного місця роботи на місце роботи за сумісництвом
Cуміщення чи сумісництво: яка різниця в оформленні
Сумісництво, ГРРЧ та підсумований облік робочого часу

Чи є обмеження у кількості годин роботи за сумісництвом та у кількості суміщуваних посад?

https://consulting.dtkt.ua/ru/labor/labor-relations/9735

Працевлаштування за сумісництвом: скільки годин може працювати працівник?

https://consulting.dtkt.ua/ru/labor/labor-relations/9575

Сумісництво: у скількох роботодавців можна працювати одночасно?

https://consulting.dtkt.ua/ru/labor/labor-relations/9482

Особливості оплати праці за сумісництвом

https://consulting.dtkt.ua/ru/labor/compensation/8628

Особливості оформлення працівника за сумісництвом 

https://consulting.dtkt.ua/ru/labor/labor-relations/8618

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»