• Посилання скопійовано

Чи можливо отримати допомогу щодо безробіття на працівника, який був у відпустці за власний рахунок?

Після запровадження карантину скоротилися обсяги діяльності фізособи-підприємця (ІІ група ЄП). Один із найманих працівників пішов у відпустку без збереження зарплати до закінчення карантину. Чи може ФОП подати документи до центру зайнятості та отримати допомогу щодо часткового безробіття на цього працівника?

Законом № 540 Закон про зайнятість доповнили новою статтею 47-1, яка передбачає виплату допомоги по частковому безробіттю саме на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ.

Статтею 47-1 Закону про зайнятість допомога по частковому безробіттю встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Тобто, мова йде про скорочення робочого часу.

Скорочений робочий час встановлюється законодавством. 

Виходячи з цього зазначимо, що відпустка за власний рахунок не вважається зупиненням (скороченням) робочого часу. Оскільки відпустки працівників за власний рахунок на час карантину – це їх бажання, тобто це розглядається як самостійне рішення працівників, а не як втрата зарплати через скорочення виробництва. Тому працівник, який перебуває у відпустці за власний рахунок, не матиме права на допомогу по частковому безробіттю від Фонду.

Додатково читайте тут

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»