• Посилання скопійовано

Внесення виправлень у трудову книжку

Працівниця перебувала на обліку в Центрі зайнятості. Фахівець центру зайнтості закреслив у трудовій «сведения о награждениях», від руки написав «о работе» і зробив запис на цій сторінці. Кадровик продовжила на цій сторінці свій запис. Чи це є помилкою та як її виправити?

До трудової книжки вносяться:

  • відомості про працівника: прізвище, ім'я та по батькові, дата народження;
  • відомості про роботу,  переведення на іншу  постійну  роботу, звільнення;
  • відомості про нагородження  і  заохочення:  про  нагородження державними нагородами України та відзнаками України, заохочення за успіх  у  роботі  та  інші  заохочення  відповідно   до   чинного законодавства України;
  • відомості про  відкриття,  на   які   видані   дипломи,   про використані винаходи   і  раціоналізаторські  пропозиції  та  про виплачені у зв'язку з цим винагороди (п. 2.2 Інструкції №58).

До трудових книжок працівників у розділ "Відомості  про нагородження" відносяться  відомості  про  нагородження державними нагородами України та відзнаками України.

У розділ "Відомості  про заохочення" вносяться відомості про заохочення за успіхи у праці.

До трудових книжок не заносяться премії, передбачені системою заробітної плати, або виплата яких носить регулярний характер.

Порядок внесення відомостей про нагороди  і  заохочення такий: у  графі  3 відповідного розділу трудової книжки пишеться у вигляді заголовку назва підприємства, нижче у графі 1 зазначається порядковий номер  запису  (нумерація,  що  зростає протягом усього періоду трудової діяльності працівника).

У графі 2 ставиться дата нагородження або   заохочення;

У  графі   3  записується,  ким нагороджений або заохочений працівник,  за які досягнення і   якою нагородою або  заохоченням; 

У графі 4 зазначається,  на підставі чого внесений запис (із посиланням на дату,  номер і  найменування документа) (п. 2.25 Інструкції №58).

Відомості ж про роботу, вносять у відповідно призачені для цього розділи, що є в трудовій книжці.

Також, відповідно до п. 3.1 Інструкції №58, у  тому  разі,  коли  у  трудовій  книжці  заповнені  усі сторінки відповідних розділів, вона доповнюється вкладишем.

Вкладиш вшивається у трудову книжку,  заповнюється і ведеться власником або   уповноваженим   ним   органом   за  місцем  роботи працівника у такому ж порядку, що і трудова книжка.

Так, внесення записів про роботу у невідповідний розділ вважаємо порушенням. І таку помилку слід виправити, відповідно до норм зазначених в Інструкції №58, а саме:

  • у графі 1 слід зазначити черговий номер, наступний за порядком за номером останнього (у цьому випадку — неправильного) запису;
  • у графі 2 зазначте дату створення виправляючого запису;
  • у графу 3 впишіть: «Запис за № таким-то недійсний, як внесений помилково до іншого розділу трудової книжки».

Далі, слід завести вкладиш до трудової книжки. У розділі «Відомості про роботу» вкладиша під порядковим номером, що настає за номером останнього запису в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки, повторіть той запис, який ви помилково було включено  до розділу «Відомості про нагородження».

Помилку, якої припустився фахівець Центру зайнятості не виправляєте, а виправляєте лише свою помилку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024369
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024394