• Посилання скопійовано

Тривалість відпустки за власний рахунок на час карантину

Чи можна відпустити працівників за їхньою згодою у відпустку без збереження зарплати на період карантину з 17 березня по 24 квітня (а можливо, й довше)? Чи не буде порушенням дана відпустка?

Як відомо, Законом №530 було внесено відповідні зміни до статей, зокрема, доповнено ч. 4 ст. 84 КЗпП та ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки.

Наразі відповідно до цих змін термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається до терміну, визначеного ч. 3 ст. 84 КЗпП та ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки. Тобто в термін, в який надається відпустка без збереження заробітної за сімейними обставинами та з інших причин працівнику, що обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

В розділі ІІ «Прикінцеві положення» Закону №530 зазначено, що цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. А цей Закон було опубліковано 17.03.2020 р. в «Голосі України».

Отже, вищезазначені норми надають право працівнику піти у відпустку за власний рахунок на термін встановлення карантину, тобто якщо карантин в країні продовжать на триваліший строк ніж до 24 квітня 2020 року, то працівник матиме право продовжити таку відпустку на строк продовження карантину.

Таким чином, якщо працівник написав та подав заяву на відпустку без збереження заробітної плати на час встановлення карантину з 17 березня 2020 року керуючись Законом №530, то це має законну підставу та не є порушенням.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»