• Посилання скопійовано

Чи проводити доплату за шкідливі умови праці в сільському господарстві?

Підприємство займається розведенням свиней та вирощуванням зернових культур. Чи потрібно вводити доплату за важкі та шкідливі умови праці працівникам, які працюють із мінеральними добривами, отрутохімікатами, а також працівникам, які працюють на фермах по розведенню свиней та працівникам, які проводять дизінфекцію приміщень?

Перш за все, зауважимо, що доплата за важкі та шкідливі умови праці – це лише один з видів пільг та гарантій, на які мають право працівники, які працюють в таких умовах. Докладніше про це Держпраці розповідає тут, а про порядок проведення такої доплати – тут. Нормативні правові акти щодо встановлення пільг та компенсацій за роботу з шкідливими та важкими умовами праці наведені тут.

Але для того, щоб працівник міг такими пільгами та гарантіями скористатися, проведення атестації робочих місць є обов’язковим!

Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці затверджено постановою КМУ №442. Також слід врахувати Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці № 41. А ось тут наведено, як Держпраці перевірятиме правильність проведення підприємства атестації робочих місць.

Якщо атестація не буде проведена, то підприємство, звісно, може ввести доплату таким працівникам (це його право визначати порядок оплати праці своїх працівників за погодженням із ними), але це не призведе до визнання праці таких працівників шкідливою. Отже, рештою пільг, зокрема, пільговою пенсією, вони не зможуть скористатися.

Фахівці ПФУ підкреслюють:  результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються для обчислення стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, упродовж п’яти років після затвердження її результатів, якщо впродовж цього часу на такому підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), які дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Докладніше про це читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»