• Посилання скопійовано

Нарахування та утримання з декретних: що з податками?

ФОП - працівниця знаходиться в декреті з вересня 2018 року. Потім ще пішла у декрет з жовтня 2019 року. В обох випадках з декретних з власних коштів сплачено 22% ЄСВ, утримано 18% ПДФО та 1,5% ВЗ. В ф. №1ДФ це відображено за ознакою 101. Чи правильно сплачено всі податки? Чи можна недоплату за декретними провести за відомістю як видану за готівку? Які штрафи?

Відповідно до абз. 7 п. 1 ч.1 ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, фізичні особи, які використовують найману працю, які виплачують в т.ч. допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до ст. 7 Закону про ЄСВ, єдиний внесок нараховується на суму допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами за ставкою 22% та здійснюється за рахунок коштів роботодавця. Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної зарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, і ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

 

Щодо утримання із суми декретних ПДФО та ВЗ 

Відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО не включається сума допомоги по вагітності та пологах. Але згідно із Довідником ознак доходів, сума допомоги по вагітності та пологах відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «128» як соціальні виплати з відповідних бюджетів.

Оскільки об’єктом оподаткування військовим збором є доходи фізичних осіб, зокрема, у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами, то при визначенні об'єкту оподаткування в частині зарплатних виплат слід керуватися пп. 14.1.148 ПКУ та Інструкцією № 5 сума допомоги по вагітності і пологам не відносяться до фонду оплати праці, тому й підстав дня утримання військового збору з декретних немає.

Із вищезазначеного виходить, що ніяких утримань із суми декретних проводити не потрібно, тому що це матеріальне забезпечення, яке компенсується фондом, а потрібно лише нарахувати та сплатити ЄСВ 22% власним коштом.

Таким чином, вам потрібно зробити перерахунок обох декретних працівнику та доплатити суму, яка була зменшена за рахунок утриманих податків, та скоригувати суми самих податків. Подати уточнюючий розрахунок №1ДФ, скоригувавши графи 4а та 4 відповідно, бо вони не заповнюються, оскільки з допомоги по вагітності і пологам ПДФО та ВЗ не утримується та змінити ознаку доходу з «101» на «128». Також варто відобразити суму декретних (незважаючи на неоподаткованість) і в розділі ІІ цього звіту, оскільки там зазначається загальна сума доходів, що була нарахована (виплачена) платникам податків. Про це податківці пишуть у своєму листі від 05.01.2018 р. №65/Б/99-99-13-01-01-15/ІПК.

Суми донарахованих декретних роботодавець може виплатити готівкою у сумі, заокругленій в більший бік, тобто в сумі без копійок. Більш докладно про заокруглення таких сум ми писали тут.

 

Щодо штрафів

Згідно з абз. 2 ст. 119.2 ПКУ за помилково вказану ознаку доходу та у разі самостійного виправлення недостовірних відомостей або помилок у податковій звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку штраф не застосовується. Якщо дані виправлення не зробити, то за перше порушення накладається штраф у розмірі 510 грн, за повторне – 1020 грн відповідно до абз. 2 ст. 119.2 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»