• Посилання скопійовано

Коли необхідно зареєструватися у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю?

На підприємстві з вересня 2019 року працює 9 осіб, однак середньооблікові кількість за рік складає 7 осіб. Чи потрібно реєструватися у Фонді та подавати звітність? Яка відповідальність за відсутність такої реєстрації? Чи можна подати заяву та звіт в електронній формі?

Згідно з ст. 19 Закону №875 і п. 1 Порядку №70, роботодавці, у яких кількість працівників за основним місцем становить 8 і більше, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації до 1 лютого, що настає за роком створення чи збільшення кількості працюючих. 

При цьому варто звернути увагу, що мова в даному випадку йде саме про досягнення кількості працюючих за основним місцем осіб, а не про середньооблікову їх кількість.

Оскільки кількість працівників за основним місцем роботи у підприємства перевищила 8 осіб у вересні 2019 року, то зареєструватися у Фонді таке підприємство повинно до 1 лютого 2020 року (про це ми нагадували тут). 

Крім того, підприємство, що зареєстровано у Фонді, щороку до 1 березня наступного після звітного періоду, подає у відділення Фонду за місцем реєстрації звіт за формою №-10-ПІ.

На сьогодні подання заяви про реєстрацію у Фонді і Звіту за формою № 10-ПІ в електронному вигляді не передбачено. Тому відповідну заяву і звіт можливо подати лише або особисто у відділенні Фонду або поштою (надіслати рекомендованим листом).

Для реєстрації у Фонді роботодавцям слід подати такі документи:

  • заяву за формою, затверджену Наказом №98;
  • виписку або витяг із ЄДР;
  • копію довідки про включення в реєстр неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних установ).

Більше детально порядок реєстрації у Фонді та подання звіту №10-ПІ ми говорили у нашому аналітичному матеріалі.

 

Відповідальність

За несвоєчасну реєстрацію у Фонді штрафу немає. Але без такої реєстрації не можна подати звіт. А за неподання звіту на посадову особу накладається адмінштраф, передбачений ст. 188-1 КУпАП - від 10 до 20 н.м.д.г. (170-340 грн).

За невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавці мають щороку сплачувати Фонду адміністративно-господарські санкції, встановлені ст. 20 Закону №875, в таких розмірах:

  • для роботодавців з працівниками від 16 осіб  - в розмірі середньої річної зарплати за кожне робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте ним;
  • для роботодавців з працівниками від 8 до 15 осіб  - в розмірі половини середньої річної зарплати за робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте ним.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»