• Посилання скопійовано

Які штрафи передбачено за неведення Книги обліку доходів ФОП – «єдинника»?

ФОП - платник ЄП ІІІ групи використовує РРО. Надходження коштів за рік складають близько 4 млн грн. ФОП не вів Книгу обліку доходів протягом декількох років (доходи в цих періодах були задекларовані). Наразі хоче зареєструвати нову Книгу і вести облік. Які можливі штрафні санкції за періоди неведення Книги?

За ст. 164 - 1 КУпАП, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені ч. 1 ст. 164 - 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім цього, за втрату фізособою – підприємцем Книги обліку до неї застосовується фінансовий штраф у розмірі 510 грн.  Про це ми писали тут.

Тож при перевірках потрібно бути готовим заплатити ще й 510 грн за неведення Книги обліку, якщо період неведення Книги буде перевірений податківцями в межах строку давності, передбаченим ст. 102 ПКУ.

Більш докладно про ці штрафи читайте тут.

Оприбуткуванням готівки в касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО (див. тут). 

Фінансовий штраф за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки - у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми – скасовано з 23 червня 2019 року, коли набрав чинності Указ №418 (див. тут). 

Проте залишилась адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 1700 до 3400 грн (ст. 163-15 КУпАП) за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі:

  • перевищення граничних сум розрахунків готівкою;
  • недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

За повторне порушення протягом року – штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн).

Як бачимо, адмінштрафу за неоприбуткування готівки тут немає. Проте будьте уважні і не допускайте інших «штрафонебезпечних» порушень, зазначених вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»