• Посилання скопійовано

Чи потрібно відображати факт укладання договору ЦПХ у Додатку 4 Звіту з ЄСВ?

Підприємство уклало договір ЦПХ з фізособою на період з 01.07.2019 по 31.12.2019 рр. За вказаний період послуги фактично не надавалися. Чи потрібно було відображати дату укладання та закінчення дії договору у таблиці 5 додатку 4? Яка відповідальність, якщо цього не було зроблено?

Згідно з п. 8 Порядку №435, таблиця 5 додатка 4 звіту з ЄСВ призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб.

Зокрема, таблиця 5 додатка 4 подається страхувальником, якщо протягом звітного періоду:

  • було укладено або розірвано трудовий договір (цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) із застрахованою особою.

Своєю чергою, таблиця 5 додатку 4 не формується та не надається у разі, якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод (цивільно-правових договорів), зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки.

Таким чином, якщо йти за встановленим порядком складання Звіту з ЄСВ, якщо мав місце факт укладання/розірвання/закінчення строку договору цивільно правового характеру, він повинен бути зафіксований у таблиці 5 додатку 4.

Якщо ж такою особою у період дії договору послуги не було надано, то жодних нарахувань щодо нього у таблиці 6 за цей період відображати не потрібно.

З іншого боку, якщо особою, з якою укладено послуги не надавалися, то єдиним джерелом інформації про укладання (а згодом і закінчення) договірних відносин є безпосередньо такий договір. Тобто за фактичної відсутності такого договору під час перевірки виявити факт невідображення його у звітності неможливо, оскільки цей договір так і не був виконаний, нарахування та виплати щодо нього не проводилися.

 

Відповідальність

Частиною 1 ст. 26 Закону про ЄСВ, визначено, що посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність, зокрема, за подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, інших відомостей, передбачених Законом про ЄСВ.

Водночас, якщо страхувальником самостійно здійснюється коригування недостовірних відомостей (крім сум єдиного внеску), що використовуються в Державному реєстрі, зокрема, в Реєстрі застрахованих осіб, адміністративна відповідальність, у тому числі за подання недостовірних відомостей, фіскальними органами не застосовуються.

Згідно з ст. 165-1 КУпАП, за таке порушення передбачено адміністративна відповідальність, що покладається на посадових осіб підприємства у вигляді штрафу від 510 до 680 грн (а за повторне порушення протягом року від 680 до 850 грн).

Проте у разі виявлення, за результатами перевірки платника, подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, або інших відомостей, передбачених Законом про ЄСВ, фінансові санкції та притягнення до адміністративної відповідальності мають право застосовувати як фіскальні органи, так і органи Пенсійного фонду України.

 

Виправлення помилки

Щодо виправлення помилки, то згідно з абз. 1 п. 4 розд. V Порядку №435, якщо в таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб» додатку 4 страхувальник не зазначив будь-якої дії щодо застрахованої особи з тих, що передбачені п. 8 розд. IV Порядку №435, він подає звіт за попередній період, який містить:

  • титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) з позначкою «додаткова»;
  • таблицю 5 зі статусом «додаткова», яка містить дані на цю застраховану особу.

Звіт з позначкою «додаткова» не повинен містити таблиць 1 - 4 додатку 4.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»