• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація не отримує вчасно оплату за послуги: як виплатити зарплату?

Громадська організація надає послуги державній установі. Надходження коштів постійно затримується. Державна установа порушує законодавство. Як може себе захистити громадська організація у випадку порушення строків виплати відпусток, зарплати (кошти відсутні)?

На працівників громадської організацій поширюється законодавство про працю, загальнообов'язкове державне соціальне страхування та соціальне забезпечення. Це встановлено ч. 2 ст. 11 Закону про благодійництво.

Право на отримання зарплати встановлено цілою низкою законодавчих актів. Першим з них є найголовніший документ в Україні — Конституція. Стаття 43 Конституції України наголошує: «Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом», і не дарма. Стаття 15 Закону про оплату праці встановлює: «Оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов'язань щодо оплати праці».

На законодавчому рівні врегульовано не тільки обов'язок виплачувати зарплату, а й джерело фінансування таких виплат.

Стаття 4 Закону про оплату праці говорить, що:

  • джерелом коштів на оплату праці працівників госпрозрахункових підприємств є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок їх господарської діяльності;
  • для установ і організацій, що фінансуються з бюджету, — це кошти, які виділяються з відповідних бюджетів, грантів, а також частина доходу, одержаного внаслідок господарської діяльності та з інших джерел;
  • об'єднання громадян оплачують працю найманих працівників з коштів, які формуються згідно з їх статутами.

У разі укладання трудового договору з працівником на власника підприємства або на виконавчий орган покладається обов'язок щодо виплати йому заробітної плати.

Це встановлено ст. 21 КЗпП. Також ст. 115 цього Кодексу встановлено правила виплати заробітної плати. Так, заробітна плата має виплачуватися працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Таким чином, якщо у неприбутковій організації немає коштів на поточному рахунку або в касі для своєчасної виплати зарплати, юридично це не є підставою таку зарплату не платити. Це означає, що виправдати невиплату зарплати неотриманням коштів від держустанови неможливо. Про це детально ми писали тут.

Аби все-таки виплатити заробітну плату й не порушити законодавство про оплату праці, як варіант, можна отримати поворотну фіндопомогу.

Крім цього, ГО може розглянути варіанти скорочення працівників або пошуку інших суб’єктів, які будуть вчасно розраховуватися за надані їм послуги.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»