• Посилання скопійовано

Чи можна роботодавця примусити оплатити листок тимчасової непрацездатності?

Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною. Також надала листок з тимчасової непрацездатності по вагітності та пологах на 126 календарних днів. Чи можна не оплачувати такий лікарняний? Чи буде штраф у разі неоформлення лікарняного?

Листок непрацездатності – це багатофункціональний документ, а не просто підстава для виплати лікарняних та декретних. Він є документом, що підтверджує поважну причину відсутності на роботі, а також підтвердженням самої непрацездатності, яка має тривалий характер. Отже, просто так роботодавцю "відмахнутися" від цього документу не можна, вже не говорячи про те, що це протизаконно. 

Причини, чому роботодавець відмовляється від отримання листка непрацездатності, різні. Хтось не бажає витрачатися на оплату перших п’яти днів тимчасової втрати працездатності. Інші – оформлювати заявку-розрахунок та відкривати додатковий рахунок для отримання фінансування (а ще й звітувати до ФСС про отримані та використані кошти та проходити відповідні перевірки). Для таких роботодавців листок непрацездатності – зайвий «головний біль», якого вони намагаються уникнути.  

ФСС у листі від 20.03.2018 р. №5.2-28-922 говорить, що порядку, як змусити роботодавця прийняти від працівника листок непрацездатності, в чинному законодавстві не існує. Але покарання за порушення трудового і соціального законодавства є.  Тому Фонд порадив працівнику, чиї права порушені, одразу звертатися до територіального відділення Держпраці.

Порада слушна, адже у лікарняних і декретних, на відміну від зарплати, є строк давності щодо призначення (нарахування). За ч. 5 ст. 32 Закону №1105, матеріальне забезпечення, передбачене цим Законом, виплачується у разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше дванадцяти календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні. А у випадку із працівниками, які мають отримувати лікарняні і декретні за місцем роботи, зверненням є надання листка непрацездатності роботодавцю. Тож, якщо роботодавець відмовився прийняти такий листок, довести, що звернення відбулося, буде важко. 

Ще один момент, який роботодавцю (тай й працівнику) варто врахувати, це те, що зараз листки непрацездатності оформлюються в паперовій формі. Але вже є електронний реєстр листків непрацездатності на сайті ПФУ. Про це ми писали тут.

Звісно, що певний час паперові та електронні листки непрацездатності існуватимуть паралельно. Але вже з введення їх Єдиного реєстру проконтролювати їх видачу та рух зможе будь-який з тих, хто матиме до нього доступ. Тож, із запровадженням таких інформаційних технологій, невдовзі ФСС буде  контролювати не лише те, кому видали листок непрацездатності, а й те, чи був він проведений роботодавцем. 

Отже, функцій щодо примусового прийняття листка непрацездатності роботодавцем від застрахованої особи законом не передбачено, але ФСС може контролювати оплату лікарняних через електронний портал ПФУ.  Також  працівниця може звернутися для захисту своїх прав до Держпраці. Ті, своєю чергою, відреагують й прийдуть на інспекційне відвідування та випишуть припис. У разі невиконання припису на роботодавця буде накладено штраф у розмірі 1 МЗП (ст. 265 КЗпП).

Також працівниця може звернутися й до суду для захисту своїх прав.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»