• Посилання скопійовано

Спецстаж для працівників закладу позашкільної освіти

В освітньо-культурному центрі (заклад позашкільної освіти) працюють директор та викладачі. Чи мають вони право на пенсію за вислугу років (спецстаж) і якщо так, то як складається щодо них таблиця 7 Звіту з ЄСВ?

Як нагадує Профспілка працівників освіти і науки України, відповідно до статті 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» окремим категоріям громадян призначаються пенсії за вислугу років.

Пунктом е) статті 55 цього Закону (після внесення до нього змін законами №213-VIII від 02.03.2015 р. та №911-VIII від 24.12.2015 р.) установлено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи (за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, станом на 1 квітня 2015 р.) не менше 25 років.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909. У цьому Переліку зазначені і позашкільні навчальні заклади, а посадами, які дають право на спецстаж, є посади директорів, їх заступників з  навчально-виховної, навчальної,  виховної  роботи, завідувачів  відділів (лабораторій,   кабінетів), художніх  керівників,  керівників гуртків,   секцій,  студій  та  інших форм гурткової роботи.

Таким чином, питання щодо спецстажу в директора позашкільного навчального закладу можна вважати вирішеним. А ось щодо викладачів цього закладу питання, на жаль, не до кінця врегульоване. Адже ПФУ наголошує, що при визначенні права на зарахування до спеціального стажу певного періоду роботи, перевіряється на відповідність вказаному Переліку як сама посада, так і заклад, де працює особа. Наприклад, на думку ПФУ, якщо особа працює  інструктором з фізичного виховання в дитячому садку, час роботи на цій посаді не зараховується до спеціального стажу, оскільки заклад вказаним Переліком передбачений, а посада – ні. Також не буде враховано до спеціального стажу робота логопедом  районного відділу освіти, тому що цей заклад вищеназваним Переліком не передбачений.

Тому це питання є предметом судових спорів. Але сучасна судова практика на боці працівників. Так, у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року у справі № 442/456/17 ВС дійшов до висновку, що стаж роботи викладачем у закладі позашкільної освіти має зараховуватися до пільгового стажу осіб у розумінні п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» навіть попри те, що зазначена посада прямо не передбачена Переліком, затвердженим постановою КМУ № 909.

На що ще треба звернути увагу щодо спецстажу:

- форма власності навчального закладу та  його відомча належність не мають значення при визначенні права на зарахування до стажу роботи,  що дає право на пенсію за вислугу років. Тобто, жодних додаткових документів, ніж ті, що підтверджують, що це саме навчальний заклад у розумінні чинного законодавства про освіту, та тих, що засвідчують заняття працівниками певних посад, не потрібно (втім, в разі виникнення спорів з ПФУ, можливо, доведеться отримувати позитивне судове рішення);

- спеціальний стаж роботи  визначається  лише за основним місцем роботи відповідно до записів у трудовій книжці. Час роботи за сумісництвом до такого стажу не зараховується;

- пенсія за вислугу років призначається з дня звернення – за умови звільнення з посади, що дає право на таку пенсію. У разі працевлаштування за спеціальністю, виплата пенсії припиняється і поновлюється з наступного дня після звільнення. Робота на інших посадах не позбавляє права на отримання пенсії за вислугу років. 

 

Заповнення таблиці 7 до Звіту з ЄСВ

Докладні рекомендації ПФУ щодо наведення інформації про спецстаж працівників в таблиці 7 звіту з ЄСВ (а також щодо виправлення в ній помилок) можна прочитати тут.

Зверніть увагу:

  • така таблиця складається тільки за ті місяці, в яких в працівників виникає спецстаж. У разі коли у страхувальника відсутні робочі місця, робота на яких зараховується до спецстажу, таблиця 7 не формується та не подається;
  • відомості про осіб, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років та з трьох до шести років, подаються в таблиці 7 на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»