• Посилання скопійовано

Відкликання з відпустки з порушенням умов, передбачених КЗпП – які наслідки?

Підприємство в 2017 р. з виробничої необхідності відкликало працівника з основної чергової відпустки. Робочі дні періоду відкликання оплачені згідно з штатним розписом. На даний час працівнику не надано дні відпустки за неповністю використану відпустку. Які можливі претензії до підприємства з боку контролерів?

Відкликання з відпустки — це вихід працівника на роботу до закінчення відпустки за рішенням роботодавця. Як правило, на практиці найчастіше це стосується адміністративного персоналу, що працює на посадах, які не мають заступника, і який відкликається для роботи за згодою для виконання невідкладної роботи. Проте для виробничого персоналу воно також є досить характерним, адже запобігання простоям може бути необхідним у разі, наприклад, серйозної хвороби чи звільнення працівника, що замінює особу при змінній роботі на безперервно діючому підприємстві.

Оскільки відпустка — це різновид часу відпочинку, а право на відпочинок гарантовано Конституцією, законодавець у ст. 79 КЗпП та в ст. 12 Закону про відпустки встановив три істотні обмеження щодо відкликання працівника з відпустки.

 

Умови відкликання з відпустки

Відкликання працівника з відпустки є правомірним лише за дотримання одночасно таких умов:

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

1) виняткова необхідність: відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи та в інших випадках, передбачених законодавством;

2) працівнику має бути надано неперервну частину відпустки, яка не може становити менше, ніж 14 календарних днів за кожен робочий рік;

3) згода працівника.

За ст. 21 Закону про відпустки та ст. 115 КЗпП відпусткові мають бути виплачені за 3 дні до початку відпустки, тому, якщо йдеться про відкликання, то працівник уже у відпустці, а отже, відпусткові мали бути виплачені.

За ст. 12 Закону про відпустки, у разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки. Загалом це правило, хоча і сформульоване досить загально, та означає, що працівник не повинен повертати суму виплачених відпусткових. Підприємство в бухгалтерському обліку сторнує частину нарахованих і виплачених відпусткових, унаслідок чого виникає, у разі своєчасної виплати відпусткових, переплата із заробітної плати, і зарплата надалі виплачується з урахуванням такої переплати.

 

Якщо відпусткові до відкликання не виплачено

Однак з тих чи інших причин підприємство могло всупереч закону не виплатити відпусткових до початку відпустки. У такому разі, звичайно, відпусткові виплачуватимуться вже відповідно до зменшеної кількості днів відпустки.

При прийнятті в такому випадку рішення щодо відкликання з відпустки підприємство іноді може, за погодженням із працівником, переробити наказ і вдати, ніби працівник з початку пішов у відпустку на меншу кількість днів. Це спрощує кадровий облік, адже зменшується плутанина з обчисленням днів використаної відпустки.

За законом відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш, ніж 14 календарних днів. Ця норма має бути дотримана при відкликанні працівника з відпустки. Якщо працівник за цей робочий рік перебуває в основній частині відпустки і при відкликанні неможливо буде забезпечити його за цей робочий рік неперервною частиною відпустки, відкликання є незаконним, навіть за наявності згоди працівника.

Наприклад, щорічна відпустка працівника 24 к. д., права на додаткові відпустки немає. Працівник відгуляв двічі по 5 к. д. і взяв третю частину відпустки на 14 к. д. З цієї частини відпустки, за законом, відкликати не можна.

Водночас, згадуючи про те, що саме відкликання, згідно із законом, є винятковим, підприємства зважають у такій ситуації на її винятковість і важливість, що є підставою для відкликання. Звичайно, що коли йдеться про відвернення наслідків виробничої аварії, іноді такі порушення допускаються, адже за відсутності скарг працівника ймовірність притягнення до відповідальності за неправомірне відкликання з відпустки досить є низькою.

 

Наказ про відкликання з відпустки

Після того, як з працівником узгоджено відкликання з відпустки та є на це його згода, роботодавець видає наказ про відкликання працівника з відпустки.

У наказі зазначається:

  • дата, з якої працівник має стати до роботи;
  • кількість невикористаних днів відпустки;
  • строк надання невикористаних днів відпустки.

Строк надання невикористаних днів відпустки у наказі можна вказати різними способами:

  • конкретні дати;
  • місяць, на який перенесено відпустку.

Враховуючи зазначене в запитанні, зрозуміло, що працівника було відкликано з відпустки з порушенням, а також порушено порядок надання невикористаної відпустки.
Тож вважаємо, що слід перевірити наказ, за яким було відкликано працівника з відпустки й надати необхідну кількість днів відпустки.

Згідно з ст. 265 КЗпП, вважаємо, що таке порушення слід кваліфікувати, як порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абз. 2 - 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Штраф за таке порушення накладається у розмірі однієї МЗП. Також про відпустки ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»