• Посилання скопійовано

Оплата за лікування родича працівника за кордоном

Чи може підприємство оплатити лікування родича працівника за кордоном на рахунок іноземного медичного закладу з валютного рахунку? Як оформити таку операцію?

Документальне оформлення

У першу чергу варто зазначити, що допомога на лікування надається на підставі відповідної заяви. Заяву на отримання такої матеріальної допомоги  повинна надати особа, яка отримує таку допомогу. Якщо допомога надається працівнику на лікування родича –  заява надається таким працівником. Водночас, зауважимо, що законодавчо не обмежено право підприємства на надання такої допомоги у вигляді оплати вартості лікування фізособи. Однак при цьому може виникнути необхідність оподаткування таких сум ПДФО та ВЗ.

При цьому, оскільки оплата лікування здійснюється безпосередньо на рахунок медзакладу, то звільнення від оподаткування сплаченої суми ПДФО (а також ВЗ) надається за пп. «а» п. 170.7.4 ПКУ.

Так, згідно з пп. 170.7.4 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надається резидентами - юридичними особами у будь-якій сумі (вартості) закладу охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів) у розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування, крім витрат на косметичне лікування або косметичну хірургію (включаючи косметичне протезування, не пов'язане з медичними показаннями), водолікування та геліотерапію, не пов'язані з хронічними захворюваннями, лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни, аборти (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування), операції з переміни статі; лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування), лікування тютюнової чи алкогольної залежності; придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, які не включені до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Що ж є закладом охорони здоров’я? Заклад охорони здоров'я - юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників (ст. 3 Закону №2801).

Своєю чергою, відповідно до п. 1 ст. 80 ЦКУ юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому Законом №755 порядку.

Таким чином, податківці можуть дотримуватися позиції, що пп. 170.7.4 ПКУ звільняє від оподаткування лише у разі, якщо заклад охорони здоров’я є резидентом. Тому платнику податків варто подбати про підтвердження статусу закладу охорони здоров’я, якому було перераховано кошти:

  • або отримавши копію ліцензії іноземного медзакладу;
  • або звернутися до МОЗ з підтвердження відповідного статусу іноземного медзакладу.

Однак, в будь - якому випадку, на нашу думку, за такого підходу з податківцями за право не оподатковувати дану суму ПДФО та ВЗ необхідно буде поборотися.

Окрім цього варто подбати і про документальне підтвердження витрат на медичне обслуговування та надані медичні вироби.

Однак, є більш безпечніший та простіший варіант. Зокрема, підприємство може видати кошти безпосередньо працівнику, а той, своєю чергою, вже здійснює всі необхідні перерахування коштів на рахунок медзакладу. У такому випадку звільнення від оподаткування суми ПДФО та ВЗ надається відповідно до пп. 165.1.19 ПКУ.

Переваги такого варіанту:

  • такий дохід не оподатковується ПДФО та ВЗ незалежно від резидентського статусу медзакладу (про що безпосередньо повідомляли податківці в УПК від 10.04.2014 р. № 235);
  • відсутні ризики визнання податківцями виплати доходу нерезиденту (про це читайте далі);
  • не виникає валютного контролю – про це теж буде далі.

У такому випадку фізособа також надає підприємству документальне підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги, щоб застосувати звільнення від ПДФО та ВЗ відповідно до пп. 165.1.19 ПКУ.

Зверніть увагу, що звільнення від оподаткування ПДФО та ВЗ у разі надання допомоги родичу працівнику поширюється лише на члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку. Якщо надається допомога на лікування іншого родича, який не входить до зазначеної категорії, потрібно буде сплатити ПДФО та військовий збір з наданої допомоги у загальному порядку.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 14.1.263 ПКУ, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

 

Форма №1ДФ

У податковому розрахунку за формою №1ДФ неоподатковувані суми допомоги на лікування та медичне обслуговування відображаються з ознакою доходу «169». Зважаючи на роз’яснення фахівців з «Віснику» щодо відображення в №1ДФ путівок на дітей співробітників, можна зробити висновок, що отримувачем доходу в №1ДФ вони також забажають бачити саме особу, яка отримувала лікування. Більше детально це питання ми розглядали тут.

Якщо ж кошти будуть надаватися безпосередньо працівнику, то дохід відображається з ознакою доходу «143».

 

Чи буде дохід нерезидента?

На нашу думку, у випадку оплати на рахунок закордонного медичного закладу оплати лікування родича працівника необхідності оподатковувати дохід нерезидента не виникає, і ось чому. Перелік доходів з джерелом їх походження з України наведено у п. 14.1.54 ПКУ. Зокрема, згідно з цим пунктом дохід з джерелом їх походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

У даному ж випадку діяльність здійснюється не на території України, а за кордоном. Підприємство в даному випадку фактично не виплачує дохід нерезиденту, а надає допомогу працівнику, а отримувачем послуг медзакладу є особа – родич працівника.

 

Валютний контроль

Також варто звернути увагу, що перерахування коштів нерезиденту може підпасти під валютний нагляд банку. У такому випадку підприємство має надати до установи банку документи, які підтверджують, що на суму сплачених коштів було надано відповідні медичні послуги.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»