• Посилання скопійовано

Соціальна відпустка на дітей надається жінці, яка працює

Жінка народила дитину та пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. У відпустці народила другу дитину та скористалася правом на другу таку відпустку. Чи має вона право на щорічну додаткову відпустку для осіб, які виховують двох і більше дітей до 15 років або, на компенсацію?

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки одним із видів соціальних відпусток є додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи A I групи. Порядок надання цієї відпустки встановлений ст. 182 - 1 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки.

Так, жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, зазначених у ст. 73 КЗпП (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Додаткова відпустка на дітей надається особам, які фактично працюють (виконують свої трудові обов’язки). У працівників не виникає право на таку відпустку за роки, в яких вони повністю перебували у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у соцвідпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років (див. лист Мінсоцполітики від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Оскільки «дитяча» відпустка є соціальною і не належить до виду щорічних, вона надається повної тривалості в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після цієї дати (див. лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16).

Тому для отримання права на таку відпустку працівник повинен відпрацювати хоча б один день у відповідному календарному році.

Оскільки працівниця з часу, коли пішла у першу відпустку по догляду за дитиною до 3х років, немає жодного відпрацьованого дня, то,  відповідно, права на таку відпустку та компенсацію при звільненні вона не має.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»