• Посилання скопійовано

Денний заробіток, якщо в місяці відрядження була місячна або квартальна премії: як розрахувати?

Як розрахувати денний заробіток (для порівняння з середньоденними), якщо в місяці відрядження виплачуються місячна або квартальна премії (в кінці місяця або в середині місяця)?

Запитання:

Як розрахувати денний заробіток (для порівняння з середньоденними), якщо в місяці відрядження виплачуються місячна або квартальна премії (в кінці місяця або в середині місяця)? Денний заробіток порівнювати тільки з окладом або ж включати всі премії та надбавки, якщо премія за наказом 15 числа? Як вчинити, якщо відрядження 5 числа і премії ще немає, а наступне відрядження 18 числа і премію вже нараховано та виплачено? Перераховувати попередню середню або в одному місяці буде дві різні середні за дні відрядження?

 

Відповідь:

Відповідно до ст. 121 КЗпП працівникам, які направляються у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

У абз. 3 п. 2 Порядку №100 зазначено, що в усіх інших випадках збереження середньої заробітної плати (крім, відпусток) середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше 2-х календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Відповідно до пп. «в» п. 4 Порядку №100 при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження згідно з чинним законодавством не враховуються компенсаційні виплати на відрядження і переведення (добові, оплата за проїзд, витрати на наймання житла, підйомні, надбавки, що виплачуються замість добових).

Крім перелічених у цьому пункті виплат, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці, також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

У п. 5 Порядку №100 зазначено, що нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої зарплати провадиться виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати.

До денного заробітку працівника, який має порівнюватися із середньоденним заробітком, при оплаті періоду відрядження включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо.

При цьому на підприємстві, що направляє працівника у відрядження, облік робочого часу ведеться відповідно до встановленого режиму робочого часу для цього підприємства. Робочий час працівника, направленого у відрядження, обліковують на підставі наказу керівника - замість робочих днів працівникові роблять відмітку, що підтверджує працівника у відрядженні.

Виходячи з того, що зарплата у поточному періоді нараховується за відпрацьований час чи за виконану ним місячну (годинну) норму праці (ст. 94 та 95 КЗпП), тобто за місяць, то на розрахунок денного заробітку не впливає, якого саме числа була нарахована та виплачена премія.  

Мінсоцполітики в листах від 02.10.2017 р. №2480/0/101-17 та від 06.08.2014 р. №1126/13/84-14 повідомляє, що премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

Слід враховувати, що згідно з п. 3 Порядку №100 премії, які виплачуються за квартал та більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої зарплати за останні два календарні місяці включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

 

Приклад 1. Розрахунок середньоденного заробітку

Норма тривалості робочого часу в березні та квітні 2019 р.

41 днів (326 годин)

Розмір окладу працівника, крім того:

5100 грн

Щомісячна премія 15% від окладу

765грн

Щоквартальна премія 25% від окладу

1275 грн

Зарплата за останні 2 календарні місяці роботи (5100 х 2 + 765 х 2 + 1275 : 3 х 2)

12580 грн

Середньоденний заробіток (12580 : 41)

306,83 грн

Кількість днів відрядження у травні 2019 р.

6 дні

Оплата за дні відрядження (306,83 х 6)

1840,98 грн


У разі, коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії (місячні, квартальні тощо) під час обчислення середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

У випадку, коли премії, винагороди нараховуються в поточному за попередній місяць у фіксованому розмірі, і в цих місяцях (розрахункових) відпрацьовано не всі робочі дні, то премії враховуються пропорційно відпрацьованому періоду.

Розрахований середньоденний заробіток необхідно порівняти із денним заробітком працівника, направленого у відрядження, у місяці, в якому він перебуває у відрядженні.

У випадку, коли денний заробіток вищий середньоденного заробітку, необхідно заплатити за час відрядження заробітну плату.Якщо вищий середньоденний заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

 

Приклад 2. Розрахунок денного заробітку за травень

Норма тривалості робочого часу в травні 2019 р.

21 днів (167 годин)

Розмір окладу працівника, крім того:

5100 грн

Щомісячна премія 15% від окладу

765грн

Щоквартальна премія 25% від окладу

1275 грн

Зарплата за травень (5100 + 765 + 1275)

7140 грн

Денний заробіток ((7140 - 1275 + 1275 : 3) : 21)

299,52 грн

Середньоденний заробіток (12580 : 41) (див. приклад 1)

306,83 грн

Кількість днів відрядження у травні 2019 р.

6 дні

Оплата за дні відрядження за середньоденним заробітком (306,83 х 6)

1840,98 грн

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»