• Посилання скопійовано

Чи можна встановити відпустку тривалістю 30 календарних днів?

Чи можна в трудовому договорі встановити щорічну відпуску тривалістю 30 календарних днів за угодою сторін без законодавчих підстав?

Статтею 4 Закону про відпустки визначено види відпусток, які надаються працівникам.

Частиною 2 ст. 4 Закону про відпустки передбачено, що колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватися інші види відпусток.

Тобто колективним чи трудовим договором можуть встановлюватися лише інші види відпусток, які не визначені у ст. 4 Закону про відпустки.

Норма ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки не поширюється на відпустки без збереження заробітної плати, оскільки такий вид відпусток визначений Законом та встановлено конкретну тривалість цих відпусток.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону про відпустки оплата інших видів відпусток, передбачених колективним договором та угодами, трудовим договором, провадиться з прибутку, що залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов'язкових платежів до бюджету або за рахунок коштів фізособи, в якої працюють за трудовим договором працівники. В установах і організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата цих відпусток провадиться в межах бюджетних асигнувань та інших додаткових джерел.

Отже,  інші види відпусток, передбачені колективним договором, угодою та трудовим договором, мають бути оплачені. Встановлення інших видів неоплачених відпусток є порушенням законодавства про працю (лист Мінсоцполітики від 29.04.2016 р. №243/13/116-16).

Трудовим договором можна встановити 30 календарних днів щорічної оплачуваної відпустки. Тривалість відпусток для різних категорій працівників встановлено ст. 6 Закону про відпустки та ст. 10 Закону про відпустки. У загальному випадку щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору (ст. 6 Закону про відпустки).

Отже, тривалість такої відпустки може бути більше 24 к.д. Далі, згідно з ст. 10 Закону про відпустки загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, - 69 календарних днів.

Разом з цим треба мати на увазі, що деякі категорії працівників мають особливості щодо тривалості та порядку надання відпусток – див. ст. 6 та ст. 10 Закону про відпустки, а також інші норми цього закону.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»