• Посилання скопійовано

Анулювання в ДФС повідомлення про прийняття на роботу працівника

18.03.2019 р. підприємство видало наказ про прийняття робітника на роботу, яке 19.03.2019 р. було направило в ДФС. 19.03.2019 р. працівник відмовився працювати та написав заяву на звільнення за власним бажанням. Підприємство видало наказ від 19.03.2019 р. про скасування наказу про прийняття на роботу. Чи потрібно нараховувати за один день зарплату? Якщо ні, то як анулювати в ДФС повідомлення про прийняття на роботу?

Працiвника не може бути допущено до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу.

Порядок повідомлення ДФС та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу затверджено постановою №413.

Пунктом 2 додатку до Постанови №413 встановлено реквізити, якi дають можливість подання уточнюючого повідомлення у разі допущення помилки роботодавцем або необхідності внесення змін до повiдомлення про прийняття працівника на роботу (тип «початкове» або «скасовуюче»).

Отже, у разi, якщо роботодавцем було подано повiдомлення про прийняття працівника на роботу, але працівник так i не приступив до виконання обов’язків, то роботодавцем подається повiдомлення про прийняття працівника на роботу за типом «скасовуюче».

При цьому постановою №413 не визначено особливостей подання скасовуючого повідомлення.

Штрафні санкції у розмірі мінімальної зарплати за порушення інших вимог трудового законодавства, передбачені ст. 265 КЗпП, застосовуються у разі неподання чи несвоєчасного подання повідом­лення про прийняття працівника на роботу лише з позначкою «початкове».

Якщо новоприйнятий працівник не виходить на роботу, то у цьому разі роботодавцю необхідно видати наказ про скасування наказу про прийняття такого працівника на роботу та подати до ДФС скасовуюче повідомлення.

Наказ про скасування наказу про прийняття працівника на роботу видається на підставі заяви такого працівника або акту про відмову приступити до роботи.

Таким чином, у ситуації, коли працівник відмовляється писати заяву на відкликання заяви про звільнення, роботодавцю необхідно:

  • скласти акт про відмову приступити до роботи;
  • видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу (примірний текст наказу:

"У зв’язку з відмовою ПІБ приступити до роботи з          р. наказую:

1) скасувати наказ «Про прийняття на роботу (ПІБ)» № ___ від _____ р.;

2) головному бухгалтеру ПІБ подати до Державної фіскальної служби скасовуюче повідомлення про прийняття на роботу.

Підстава: акт про відмову приступити до роботи № ___ від ______ р.)";

  • подати до ДФС скасовуюче повідом­лення (у графі 2 у рядку «Тип» поставити позначку «скасовуюче»).

Отже, якщо працівник не приступив фактично до роботи, а відразу 19.03.2019 р. надав відмову, вважаємо, що оплачувати зарплату за цей день немає необхідності, оскільки працівник не працював. Але слід зауважити, що для цього має бути заява про відмову приступати до роботи.

Та у випадку, зазначеному у запитанні, працівник написав заяву на звільнення, тож в цій ситуації підхід уже буде інший й тут вступає в дію ст. 116 КЗпП.

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Але якщо працівник фактично не працював, то й оплачувати цей день йому немає підстав (тобто той день, коли написана заява про звільнення). Необхідно в табелі обліку робочого часу відобразити причину неявки на цей день (19.03.2019 р.)  - ІН (інші причини), а також оформити наказ на звільнення. Таким чином, уже не виникає необхідності подавати скасовуюче повідомлення про прийняття. Та слід пам’ятати при поданні таблиці 5 звіту з ЄСВ за березень 2019 р., що був прийнятий та звільнений такий працівник й відобразити щодо нього інформацію двома рядками про початок та закінчення трудових відносин.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202447
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202422
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024372
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202431
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024396