• Посилання скопійовано

Чи потрібно ФОПам працевлаштовувати осіб з інвалідністю?

Чи зобов'язаний ФОП на ІІ групі працевлаштовувати інваліда, якщо чисельність працівників перевищила 8 осіб. Яким нормативним документом це регламентовано?

Статтею 19 Закону № 875 для роботодавців установлено норматив щодо працевлаштування інвалідів, який становить:

  • 4% від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, якщо працює 25 і більше працівників;
  • одне робоче місце, у разі, якщо працює від 8 до 25 осіб.

Роботодавці, кількість найманих працівників у яких становить 8 осіб та більше, відповідно до ст. 17, 18 Закону №875, зобов’язані:

  • виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів (у т.ч. спеціальні робочі місця з необхідними для них умовами праці). Спеціальні робочі місця створюються роботодавцями, у разі необхідності, за рахунок Фонду соціального захисту інвалідів або за власний рахунок (за рішенням місцевої ради);
  • надавати Державній службі зайнятості (ДСЗ) інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів;
  • звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у встановленому порядку.

Роботодавці, у яких кількість працюючих за основним місцем становить 8 і більше осіб, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації до 1 лютого, що настає за роком створення  чи збільшення кількості працюючих (п. 3 Порядку №70).

Отже, у Законі №875 мова йде про усіх роботодавців, тож і ФОПам, у яких працює 8 та більше працівників, слід дотримуватися норм цього Закону. Докладно про це ми писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202435
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202419
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024351
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202428
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024366