• Посилання скопійовано

Адвокат одночасно є фізособою-підприємцем: як оформлювати трудові відносини з працівниками?

Фізособа має статус адвоката та ФОПа. Адвокат має працівника, у грудні 2018 р. прийняв ще двох працівників як ФОП. Звіт з ЄСВ за грудень 2018 р. як за адвоката прийнято, а як за ФОПа - ні. У ПФУ пояснили, що під одним ІПН два звіти не дозволяються, і порадили прийняти всіх працівників до адвоката або ж до ФОПа. Чи можна одного працівника з адвоката перевести до ФОПа без звільнення?

Насамперед слід розібратися, як регулюються трудові відносини фізособи – адвоката та ФОП – з його найманими працівниками.

Трудові відносини в Україні регулюються КЗпП. Зокрема, у ст. 3 КЗпП зазначено, що законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізособами. У ст. 21 КЗпП визначено поняття трудового договору:

  • трудовий договір - це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізособою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізособа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Далі, у ст. 24 КЗпП зазначено, що трудовий договір, що укладається з фізособою, укладається у письмовій формі.

Як бачимо, скрізь у зазначених нормах КЗпП згадується лише роботодавець – фізособа без поділу цієї категорії на самозайнятих фізосіб та ФОП.

На цій підставі можна зробити висновок, що адвокат може укласти трудові договори з працівниками як фізособа без зазначення його статусу ФОП чи самозайнятої особи. На думку автора, статус фізособи-роботодавця як самозайнятої особи або ФОП не обов’язково зазначати у  трудовому договорі. У трудових договорах слід визначити обов’язки працівників та роботу, яку вони мають виконувати в рамках  трудового договору. Таким чином, звіт з ЄСВ за формою додатку 4 подається один, до якого включаються всі наймані працівники адвоката, незалежно від того, як він уклав з ними трудовий договір – як адвокат чи як ФОП. При цьому раніше укладені трудові договори не переукладаються. Автор зауважує, що статус роботодавця – адвокат або ФОП – у звіті з ЄСВ не зазначається.

Як варіант, можна все ж переукласти трудові договори, у яких фізособа-роботодавець буде виступати тільки як адвокат, або тільки як ФОП. Це переоформлення потягне за собою звільнення працівника за попереднім трудовим договором (за власним бажанням (ст. 38 КЗпП)) та прийняття його за новим трудовим договором – на загальних підставах, з виплатою компенсації за невикористані відпустки, з поданням повідомлення про прийняття працівника на роботу та з відповідним зазначенням інформації про звільнення та прийняття у таблиці 5 звіту з ЄСВ.

На думку автора, переведення працівника з одного трудового договору на інший на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП в даному випадку є неприйнятним, оскільки роботодавець є фізособою та виступає в одній особі, а цей пункт передбачає переведення на інше підприємство, в установу, організацію.

Переведення працівників без попереднього звільнення взагалі не предбачено нормами КЗпП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»