• Посилання скопійовано

Як розрахувати зарплату при неповному робочому часі, якщо у місяці є святкові дні?

Як визначається розмір зарплати в умовах неповного робочого часу, якщо у звітному місяці є святкові дні?

Згідно з абз. 2 ст. 56 КЗпП оплата праці в випадку встановлення неповного робочого часу провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Тому для працівника, якому встановлений неповний робочий час, роботодавець зобов’язаний розрахувати індивідуальну норму робочого часу для кожного місяця періоду, за який обчислюємо норму робочого часу, а також загалом за такий період і за календарний рік.

Відзначимо, що для працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу, ця норма не застосовується, тобто тривалiсть їхньої роботи напередоднi святкових i неробочих днiв не скорочується на 1 годину (лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 397/12/116-14).  Про це ми також  зазначали тут. А Управління Держпраці у Полтавській області на своєму сайті додає, що у таких місяцях тривалість роботи має дорівнювати тривалості, обумовленій в угоді між працівником та роботодавцем чи встановленій роботодавцем.

Традиційно неповний робочий час, кратний десятковим дробам, називають «півставки», «чверть ставки». Ці формулювання в КЗпП не передбачені, але зустрічаються в окремих підзаконних нормативно-правових актах.

По суті, коли система оплати праці на підприємстві передбачає оплату за окладом, у формулюванні «0,5 ставки», «0,3 ставки» йдеться про розмір оплати за виконану роботу. Це є вказівка в наказі (що складається кадровиком) для бухгалтерії щодо порядку оплати роботи працівника.

Якщо в наказі встановити лише режим роботи (робочі дні й години), бухгалтерії доведеться проводити додаткові розрахунки. Коли в наказі буде прямо зазначено, що відповідний режим відповідає певному кратному розміру ставки (посадового окладу), — це зрозуміло й працівникові (що ознайомлюється з наказом про прийняття на роботу чи про встановлення неповного робочого часу), й бухгалтерові. Про це ми писали тут>>

Втім, у такому разі при розрахунку зарплати слід бути вкрай обережними, адже якщо, наприклад, колективним договором все-таки передбачити можливість скорочення роботи напередодні свят на 1 год (чи інший час), то зарплату слід визначати виключно із частки відпрацьованого часу, розрахунок якої слід проводити не виходячи з кількості ставок (0,25, 0,5, 0,75), а індивідуальної норми робочого часу (кількість годин, яку фактично відпрацьовано).

Тому автор радить у будь-якому разі розраховувати норму робочого часу для усіх працівників залежно від їх зайнятості. Буде більше проведено розрахунків, втім у такому разі зарплата буде порахована правильно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»